Най-малко 22 души загинаха при въздушен удар в суданският град Омдурман, намиращ се близо до столицата Хартум. Това съобщи Ал-джазира.

Нападението бе осъдено от ООН. Това бе един от най-смъртоносните сблъсъци в градските райони в столицата и на други места между военните и Силите за бърза подкрепа (RSF).

Силите за бърза подкрепа обвиниха суданската армия, че атакува райони с цивилно население. Военните посочват, че целта им е била да прекъснат ключова линия за снабдяване.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди атаката и призова суданската армия и Силите за бърза подкрепа да прекратят военните действия. Той остава дълбоко загрижен, че продължаващата война между въоръжените сили е тласнала Судан до ръба на пълномащабна гражданска война, потенциално дестабилизираща целия регион.

Боевете се съсредоточиха върху Омдурман през последните дни, тъй като западната част на града е ключов маршрут за доставки за паравоенните сили, за да докарат подкрепления от Дарфур, тяхната силова база.

Най-малко души са загинали 1133 от началото на боевете, започнали на 15 април. Повече от 2,9 милиона души са разселени, включително близо 700 000, които са избягали в съседни страни.

Судан е без функциониращо правителство от септември 2021 г., когато военните освободиха преходното правителство на премиера Абдала Хамдок и обявиха извънредно положение.

Боевете в Хартум продължават да ескалират

Боевете в Хартум продължават да ескалират

Размирици в столицата на Судан, докато армията се опитва да прекъсне маршрутите за доставки