Вече 25 са жертвите на взрива, предизвикан от камикадзе на пазара в град Бодо, разположен в северен Камерун, съобщи ТАСС, позовавайки се на Ройтерс.

Според наблюдатели, зад взрива преди всичко стоят бойци от нигерийската радикална групировка "Боко харам", която регулярно извършва диверсии на територията в северните райони на Камерун.

"Боко харам" ("Западното образование е грях", в превод от езика на хусите) е ислямистка групировка, действаща в Северна и Североизточна Нигерия. Нейните бойци нападат и на територията на съседните страни - Нигерия, Камерун и Чад.

"Боко харам" цели създаването на ислямски халифат и въвеждането на шериата (ислямското право) на цялата територия на Нигерия. Тя се противопоставя на западното образование и ценности, демокрацията и принципа на разделение на властите.

Тя е и срещу носенето западни дрехи и всички останали елементи на "чужди" култури. През март 2015 групировката се закле във вярност на терористичната организация "Ислямска държава", която е забранена в Русия.