30 членове на Камарата на представителите, принадлежащи към лявото крило на Демократическата партия, написаха отворено писмо до президента Джо Байдън, призовавайки го да не отказва възможността за преки преговори с Русия в търсене на "реалистична рамка за прекратяване на огъня" и край на войната при приемливи за Украйна условия, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Ние сме съгласни с мнението на администрацията, че не е работа на Америка да оказва натиск върху украинското правителство относно неговите суверенни решения. Но като законодатели, отговорни за изразходването на десетки милиарди долари на американските данъкоплатци във военна помощ в този конфликт, ние вярваме, че такова участие в войната също създава отговорност за Съединените щати да обмислят сериозно всички възможни действия, включително пряко взаимодействие с Русия", пишат конгресмените.

Те смятат, че като стимул за прекратяване на войната САЩ биха могли да предложат облекчаване на санкциите на Русия.

По-рано лидерът на републиканското малцинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти също сигнализира, че след изборите през ноември, когато се прогнозира, че републиканците ще спечелят мнозинство в Камарата на представителите, те ще бъдат много по-внимателни при разпределянето на средства за подкрепа на Украйна.

Писмото на левите демократи беше коментирано в Белия дом и Държавния департамент. "Непрекъснато казваме ясно: няма да говорим за Украйна без Украйна", каза говорителят на президента Карин Жан-Пиер.

"Никой не иска да види края на тази война повече от нашите украински колеги", каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. "Не знаем кога ще се случи това и основната и единствена причина за това е, че не виждаме от руснаците да показват никакви признаци, че са готови да участват в дипломация и диалог. Ние предоставяме на нашите украински партньори това, от което се нуждаят на бойното поле, така че когато се появи някаква маса за преговори, те да бъдат в най-силната възможна позиция."

Припомняме, че към момента не се водят никакви преговори между Русия и Украйна, освен контакти за периодична размяна на военнопленници. Москва напоследък все повече започна да говори за преговори, но не дава признаци, че е склонна на сериозни отстъпки, а Украйна иска пълно възстановяване на териториалната си цялост, включително Донбас и Крим. Русия от своя страна още през 2014 година, когато анексира Крим заяви, че той "завинаги става част от Русия" и каквото й да е обсъждане за неговото връщане на Украйна е невъзможно и Кремъл ясно предупреди, че е готов да го защитава с всички средства, включително ядрени оръжия. На 30 септември руският президент Владимир Путин анексира още четири украински района - Донецка, Луганска, Херсонска и по-голямата част от Запорожка област и по-късно Дмитрий Песков, неговия говорител, заяви, че тези региони също са под ядрения чадър на Москва. Украйна от своя страна предупреди, че анексирането на нейни територии слага край на възможността за преговори.

Последните значими преговори между двете воюващи страни се състояха в края на месец март в Истанбул и тогава дори се заговори за мирно споразумение, но така и не се стигна до нещо по-съществено, а двете страни се обвиниха взаимно за провала на преговорния процес.

The National Interest: Как да бъде избегната ядрена война заради Украйна

The National Interest: Как да бъде избегната ядрена война заради Украйна

Военната сила без дипломация не може да доведе до устойчиви резултати