Целите на "специалната военна операция" на Русия в Украйна са непроменени, но могат да бъдат постигнати чрез преговори. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руския в. "Известия", съобщава "Ройтерс".

Днешният му коментар е поредният от поредица изявления тази седмица, в които се подчертава, че Москва е отворена за преговори - промяна на тона, която идва след редица унизителни поражения на руските сили в осеммесечната война.

"Посоката не се е променила, специалната военна операция продължава, за да постигнем целите си. Ние обаче многократно сме повтаряли, че оставаме отворени за преговори за постигане на нашите цели", подчерта Песков.

МВнР на Русия: Не се отказваме от преговори с Украйна и не сме против посредничество

МВнР на Русия: Не се отказваме от преговори с Украйна и не сме против посредничество

Украйна трябвало да спре войната

Въпреки че и преди Русия е изразявала готовност да преговаря, многократните споменавания през тази седмица на възможността за диалог са поразителни, отбелязва "Ройтерс".

Външният министър Сергей Лавров заяви във вторник, че Москва е отворена за преговори със Запада, но Съединените щати отхвърлиха изявлението му като "поза".

И днес обаче Лавров се върна към въпроса, заявявайки: "Няма да преследваме никого. Ако има конкретни сериозни предложения, сме готови да ги разгледаме".

Украинският президент Володимир Зеленски изключи възможността да разговаря с президента Владимир Путин, след като миналия месец Русия анексира четири украински области, а тази седмица нанесе въздушни удари по украинските градове след взрива на Кримския мост.

Зеленски изключва всякакви преговори с Русия след референдумите

Зеленски изключва всякакви преговори с Русия след референдумите

За украинския президент стабилността в Европа е невъзможна, докато Путин остава на власт