Президентът Володимир Зеленски за първи път публично назова загубите на украинските въоръжени сили за две години противопоставяне и пълномащабна война против руската армия, съобщи униан.

31 хиляди украински военнослужещи са загинали от 24 февруари 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна до вчера 25 февруари 2024г.

"Това е много сериозен момент. Наскоро гласове от радикалната част на някои американци, които не са на наша страна, ни попитаха: "Колко още жертви искате?" Украйна загуби 300 хиляди души." Зеленски посочва, че тогава руската пропаганда разпространявала цифрата за 100 хиляди убити, а пък се говорело че самите те са загубили 60 000.

"Всичко това е лъжа, глупост. Но всеки човек а нас е голяма загуба... 31 хиляди украинци - военни - загинаха в тази война", каза Зеленски, като добавя и че дори и тази статистика всъщност е много голяма загуба за Украйна. Президентът не назовава броя на издирваните и изчезналите украинци и директно отказва да посочи колко украинци са били ранени. Аргумент за това е че ако изнесе тези данни, Русия ще знае колко хора са напуснали бойното поле.

Володимир Зеленски противопоставя и информацията за руснаците - поне 180 000 руснаците са загинали на фронта, а още около 500 000 са били ранени.

В Киев се провежда голям форум "Украина. 2024 г.", в който участие взимат високопоставени представители както на изборната власт, така и на службите и военните.

Украйна и нейните чуждестранни партньори може и да поканят Русия на бъдеща мирна среща на върха, за да обсъдят прекратяването на двегодишното нахлуване на Москва при условията на Киев, каза Андрей Ермак, съветник на президента Володимир Зеленски, по време на форума.

Сирски: Ситуацията на фронта е сложна в много направления

Сирски: Ситуацията на фронта е сложна в много направления

В много райони ситуацията е сложна и изисква постоянно наблюдение

В първите дни на войната, украинските военни съобщаваха за жертвите, които са дали, като след това заявиха, че спират да дават тази информация. Последният официално заявен брой загинали военни и мобилизирани бе 9 000.

Няколко пъти, а и преди няколко дни, Володимир Зеленски заявяваше, че съотношението на жертвите между двете страни е 1 към 5.

Руската страна също не оповестява жертвите и ранените си в тази война. Само два пъти от началото на войната й официални лица са давали брой жертви - вторият път през септември 2022 г., когато руското министерство обяви под 5000. На фона на това само преди месец руският президент заяви, че 600 000 руснаци са на фронта в Украйна.

В Русия се карат за броя на жертвите си

В Русия се карат за броя на жертвите си

ФСБ твърди, че не са броени убитите от Росгвардия, наемниците на Вагнер и други, за да не тревожат Путин с много жертви