Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е изправен пред 37 криминални обвинения, съобщава "Ройтерс". Говорителят на специалния прокурор Джак Смит, който ръководи обвинението, не е направил официален коментар.

Сред обвиненията са неразрешено задържане на класифицирани документи и заговор за възпрепятстване на правосъдието, след като напусна Белия дом през 2021 г.

Това пише в документи на федералния съд, публикувани в петък.

Министерството на правосъдието направи публично достояние документите за обвиненията в един бурен ден, в който двама от адвокатите на Тръмп напуснаха делото и бивш помощник на държавния глава също беше изправен пред обвинения.

Обвиненията произтичат от отношението на Тръмп към правителствени класифицирани материали, които той е взел със себе си, когато е напуснал Белия дом през януари 2021 г.

Помощник на Тръмп с обвинение за класифицирани документи

Помощник на Тръмп с обвинение за класифицирани документи

Поредни неприятности за експрезидента

Тръмп трябва да се яви за първи път по делото в съда в Маями във вторник, ден преди 77-ия си рожден ден.

Според обвинителния акт тези документи включват някои от най-чувствителните американски военни тайни, включително информация за ядрената програма на САЩ и потенциални вътрешни уязвимости в случай на нападение.

Един документ засяга подкрепата на чужда държава за тероризма срещу интересите на САЩ.

Материалите идват от Пентагона, Централното разузнавателно управление (ЦРУ), Агенцията за национална сигурност (АНС) и други разузнавателни агенции, се казва в обвинителния акт.

Според обвинителния акт Тръмп е показал на друго лице документ на Министерството на отбраната, описан като "план за нападение" срещу друга държава.

Доналд Тръмп обяви, че му е повдигнато обвинение

Доналд Тръмп обяви, че му е повдигнато обвинение

Съд в Маями ще бъде първият съд в американската история, който ще гледа федерални обвинения срещу бивш президент

Обвинението срещу бивш президент на САЩ по федерални обвинения е безпрецедентно в американската история и се появява в момент, когато Тръмп е фаворит за номинацията на републиканците за президент през следващата година.

Разследващите иззеха около 13 000 документа от имението на Тръмп Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, преди близо година.

Сто бяха маркирани като класифицирани, въпреки че един от адвокатите на Тръмп преди това каза, че всички записи с класифицирани маркировки са били върнати на правителството.

"АЗ СЪМ НЕВИНЕН ЧОВЕК!", написа Тръмп в своята платформа Truth Social в четвъртък, след като обяви, че е обвинен.

Майк Пенс започва кампанията си с критики към Тръмп

Майк Пенс започва кампанията си с критики към Тръмп

Бившият вицепрезидент обвини Тръмп, че е изоставил консервативните ценности

Специалният прокурор Смит ръководи второ наказателно разследване на усилията на Тръмп и неговите съюзници да отменят загубата си на изборите през 2020 г. от президента Джо Байдън, демократ.

Смит свика съдебни заседатели както във Вашингтон, така и в Маями, за да изслуша доказателства, но избра да заведе делото в политически конкурентния щат Флорида, а не в столицата на САЩ, където всяко жури вероятно ще бъде силно демократично.

Съгласно федералния закон, обвиняемите имат право да бъдат обвинени там, където е извършена въпросната дейност.

Съдебно преследване във Флорида, казват правни експерти, може да предотврати проточило се съдебно оспорване от екипа на Тръмп относно правилното място.

Републиканската надпревара за номиниране на президентски избори щат по щат започва в началото на следващата година и партията трябва да избере своя кандидат за изборите през ноември 2024 г. през юли същата година.