Бившият президент на САЩ и настоящ кандидат на републиканците за държавен глава Доналд Тръмп се признава за невинен по обвиненията в ревизираното федерално обвинение за опит да отмени поражението си на изборите през 2020 г., съобщава "Ройтерс". 

Самият Тръмп не е присъствал на изслушването в четвъртък. Адвокатите са пледирали от негово име в началото на съдебното заседание във Вашингтон, чиято основна цел бе да се определи как трябва да продължи делото.

Припомняме, че по-рано Върховният съд на САЩ постанови, че бившите президенти имат имунитет от наказателно преследване.

Новото обвинение, повдигнато през август, включва същите четири, получени миналата година от специалния прокурор Джак Смит, но премахна тези, които Върховният съд счете, че не могат да бъдат част от делото.

Окръжният съдия от САЩ Таня Чуткан ще обяви дали да се придвижи делото напред, или да се отложи след изборите през ноември. 

Ревизираха обвинението на Тръмп за загубата на изборите през 2020 г.

Ревизираха обвинението на Тръмп за загубата на изборите през 2020 г.

Новото обвинение в с 9 страници по-кратко от оригиналното

Тръмп е изправен пред четири наказателни обвинения, които го обвиняват в използване на неверни твърдения за измама на гласоподаватели, за да подкопае изборните резултати и да осуети удостоверяването на поражението си от президента демократ Джо Байдън.

Делото беше отложено с месеци, докато Тръмп продължи искането си за имунитет и е почти сигурно, че няма да отиде на съд, преди Тръмп да се изправи срещу вицепрезидента от Демократическата партия Камала Харис на изборите.

Тръмп твърди, че съдебното преследване, както и други съдебни дела срещу него са политически мотивирани опити срещу неговата президентска кампания.

Върховният съд постанови в решение 6-3 през юли, че се предполага, че бившите президенти имат имунитет срещу наказателно преследване за действия, предприети като част от официалните им отговорности като президент.

Снимка 681592

Източник: EPA/БГНЕС

Смит твърди, че всички останали обвинения не са обхванати от решението за имунитет и могат да преминат към съдебен процес.

Прокурорите казаха, че са готови да подадат съдебни документи, излагащи аргументите си "по всяко време, което съдът сметне за подходящо".

Ако Тръмп спечели изборите, се очаква той да нареди на Министерството на правосъдието да оттегли обвиненията.

Тръмп предложи адвокатите му първо да прекратят делото въз основа на аргумента, че Смит е бил незаконно назначен за специален прокурор съгласно конституцията на САЩ.

Върховният съд: Тръмп има имунитет за някои действия, свързани с изборите

Върховният съд: Тръмп има имунитет за някои действия, свързани с изборите

Становището може допълнително да забави делото с месеци и е вероятно да измести процеса след деня на изборите.

Тръмп използва същия аргумент, за да убеди федерален съдия във Флорида, който беше назначен от Тръмп, да отхвърли второ наказателно дело, също заведено от Смит, обвинявайки го в незаконно държане на секретни документи след напускане на поста. Офисът на Смит обжалва това решение.

През май Тръмп беше осъден в Ню Йорк за фалшифициране на документи, за да прикрие тайно плащане на пари на порнозвезда. Той трябва да бъде осъден на 18 септември, въпреки че е помолил един от съдиите да отложи присъдата след изборите на 5 ноември.