Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е изправен пред ревизирано федерално обвинение за незаконен опит да отмени загубата си на изборите през 2020 г., като прокурорите стесниха подхода си след решение на Върховния съд на САЩ, че бившите президенти имат широк имунитет от наказателно преследване, предаде "Ройтерс".

Екипът на специалния прокурор на САЩ Джак Смит получи заместващия обвинителен акт по делото във Вашингтон, въпреки че беше много малко вероятно да се пристъпи към съдебен процес преди изборите на 5 ноември, когато Тръмп ще се изправи срещу вицепрезидента Камала Харис, която зае мястото на Джо Байдън за кандидат за президент на демократите понеже той се оттегли от напредварата.

Ревизираният обвинителен акт излага същите четири обвинения, повдигнати от прокурорите срещу бившия президент миналата година, но този се фокусира върху ролята на Тръмп като политически кандидат, търсещ преизбиране, а не като президент.

Делото на Доналд Тръмп за намеса в изборите в Джорджия ще се реши след изборите

Делото на Доналд Тръмп за намеса в изборите в Джорджия ще се реши след изборите

Процесът се отлага, докато се разреши проблемът с окръжния прокурор

Върховният съд постанови на 1 юли, че Тръмп е с имунитет срещу наказателно преследване за действия, които са в рамките на неговите конституционни правомощия като президент.

През следващите седмини се очаква окръжният съдия на САЩ Таня Чуткан да реши кои аспекти от делото трябва да бъдат отхвърлени въз основа на решението за имунитета на Върховния съд.

В социалната си мрежа Truth Доналд Тръмп написа, че решението за имунитета на Върховния съд трябва да доведе до отхвърляне на целия случай: "Смит пренаписа абсолютно същия случай в опит да заобиколи решението на Върховния съд".

Тръмп пледира невинен по първоначалните обвинения, като определи това дело, както и другите, пред които е изправен, като политически мотивирани опити да му попречат да се върне на власт.

Това обвинение, подобно на първоначалното, обвинява Тръмп в заговор от няколко части за блокиране на удостоверяването на изборното му поражение от Байдън.

В него се запазват твърденията, че Тръмп е оказал натиск върху тогавашния вицепрезидент Майк Пенс да използва ролята си на председател на сертифицирането на изборите в Конгреса на 6 януари 2021 г., за да отхвърли електорални гласове от щати, които Тръмп е загубил.

Екипът на Тръмп се смята за невинен по делото за фалшифициране на изборите в Аризона

Екипът на Тръмп се смята за невинен по делото за фалшифициране на изборите в Аризона

Датата на съдебния процес е насрочена за 31 октомври

Обвиняемият не е имал служебни отговорности, свързани с процедурата по сертифициране, но е имал личен интерес като кандидат да бъде обявен за победител в изборите. Това се посочва в новото обвинение, което отсъства в оригиналния документ на обвинението.

Припомняме, че поддръжници на Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 година в опит да спрат сертифицирането от Конгреса, което

Ревизираният обвинителен акт вече не включва твърдения, че Тръмп се е опитвал да окаже натиск върху Министерството на правосъдието на САЩ, докато се е опитвал да отмени поражението си на изборите, очевиден опит да се запази прокуратурата жива, след като Върховният съд установи, че Тръмп не може да бъде преследван за това поведение.

Брадли Мос, адвокат, който специализира в националната сигурност, каза, че ревизираното обвинение отразява "ясно усилие на Министерството на правосъдието да стесни обхвата на фактическата информация", за да отговори на решението на Върховния съд относно имунитета.

Гледат дело срещу Тръмп на 25 март

Гледат дело срещу Тръмп на 25 март

За плащане на порнозвезда, прикрито с документална фалшификация

Ревизираният обвинителен акт от 36 страници, с девет страници по-кратък от оригинала, се основава на ключови показания и доказателства от свидетели, до голяма степен извън федералното правителство, като бившия председател на Камарата на представителите на Аризона Ръсти Бауърс, за когото се твърди, че е бил под натиска на Тръмп и съзаговорник да свика специална сесия за провеждане на изслушване въз основа на фалшиви твърдения за измама на гласоподавателите.

Делото, едно от четирите наказателни преследвания, пред които е изправен Тръмп, беше отложено с месеци, докато Тръмп настояваше за искането си за имунитет. Решението на Върховния съд 6-3 беше взето от консервативно мнозинство, което включва трима съдии, номинирани от самия бивш президент.

През май Тръмп беше осъден в Ню Йорк за фалшифициране на документи, за да прикрие тайно плащане на пари на порнозвезда. Той трябва да бъде осъден на 18 септември, въпреки че е помолил един от съдиите да отложи присъдата след изборите на 5 ноември.

Ходът на Смит дойде преди крайния срок в петък, в който неговият офис и адвокатите на Тръмп трябва да предложат напредък в делото за подривна дейност след изборите след решението на Върховния съд за имунитета.

На 18 септември съд в Ню Йорк обявява присъдата за Доналд Тръмп

На 18 септември съд в Ню Йорк обявява присъдата за Доналд Тръмп

Кандидатът на Републиканската партия е разследван за парични злоупотреби