Бившият вицепрезидент Майк Пенс стартира своята кампания за президент на републиканците с остра критика към бившия президент Доналд Тръмп, предава "Асошиейтед прес". Той обвини Тръмп, че е изоставил консервативните принципи и е отговорен за събитията на 6 януари 2021 г., когато привърженици на Тръмп атакуваха Капитолия на САЩ.

Пенс обвини Тръмп, че го поставил в ситуация, в която трябва да избира между него и Конституцията на страната. Сега американските избиратели са изправени пред същия избор. Това го прави първият вицепрезидент в съвременната история, който предизвиква президента, при когото е служил.

Пенс осъди Тръмп за твърденията му за измами при изборите, които подтикнаха неговите привърженици да нападнат Капитолия. Той сподели, че Тръмп се дисквалифицира, когато изтъкна лъжливо, че вицепрезидентът има властта да отмени изборните резултати.

Макар че Пенс критикува Тръмп и се опитва да изгради собствена идентичност извън сянката на бившия президент, той все пак изрази косвени критики, които отразяват продължаващата популярност на Тръмп в републиканската партия. Въпреки това, в сряда Пенс изрази своите виждания ясно.

Бившият вицепрезидент обвини Тръмп, че е изоставил консервативните ценности които стоят в основата на републиканската партия, включително въпроса за абортите. Пенс, който подкрепя национална забрана на абортите, заяви, че Тръмп и други в надпреварата отстъпват от тази позиция, въпреки че тя е основен принцип на партията от десетилетия.

Губернаторът на Южна Каролина подписа ограничението за абортите

Губернаторът на Южна Каролина подписа ограничението за абортите

Поредният щат, който ги ограничава след шестата седмица

Освен това Пенс изрази своето неодобрение към сегашната политика на "негодуванието и недоволството" и заяви, че страната се нуждае от лидери, които разбират разликата между "политиката на възмущението и стойностните принципи".

Бившият вицепрезидент обеща да възстанови цивилизоваността в публичния живот и изрази надежда, че той ще привлече подкрепата на избирателите.

Това представяне на Пенс пред избирателите е неговото първо като обявен кандидат за президент. Той прекара голяма част от последните две години и половина, борейки се с последиците от събитията на 6 януари 2021 г., и се опитваше да определи политическото си бъдеще в републиканската партия, която все още е силно привързана към Тръмп и се състои от много хора, които вярват в неговите лъжи за измама при изборите през 2020 г. и че Пенс може да отхвърли резултатите.

Въпреки това, в интервюто си за Fox News след речта си, Пенс заяви, че "абсолютно ще подкрепи кандидата на републиканците", дори ако това е Тръмп. В сряда вечер Пенс каза пред Си Ен Ен, че не вярва, че Тръмп трябва да бъде обвинен в случая с документите на Мар-а-Лаго, дори ако федералните прокурори имат доказателства, че е извършил престъпление.

"Просто се надявам, че ще има начин те да продължат напред без драматичната, драстична и разделяща стъпка на повдигане на обвинение срещу бившия президент на Съединените щати", каза той. Пенс отказа да коментира дали, ако бъде избран, ще помилва Тръмп, ако Тръмп бъде осъден.

Тръмп не отговори на встъпителната реч на Пенс.

С влизането на Пенс в надпреварата, на неговия 64-ти рожден ден, полето на републиканците е до голяма степен ясно. То включва Тръмп, който води в ранните проучвания, губернатора на Флорида Рон ДеСантис, който остава втори, бившия посланик на ООН Ники Хейли, сенатора от Южна Каролина Тим Скот, бившия губернатор на Ню Джърси Крис Кристи и Губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргъм.

Кампанията на Пенс ще изпита апетита на партията за социално консервативен и дълбоко религиозен кандидат, който критикува популистката вълна, заляла неговата партия при Тръмп. Пенс в много отношения представлява възможност за възстановяване на партията към консервативните си корени, но въпросът е дали неговият консерватизъм и религиозност ще се отразят положително в гласуването.

И Дъг Бъргъм конкурент на Тръмп

И Дъг Бъргъм конкурент на Тръмп

Губернаторът на Северна Дакота се очаква да обяви кампанията си за номинацията на републиканците за президент през 2024