Губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргъм се очаква да обяви кампанията си за номинацията на републиканците за президент през 2024 г. в сряда, като допълнително разшири кръга от конкуренти на бившия президент Доналд Тръмп, предава Ройтерс.

Бъргъм, който е на 66 години, бивш изпълнителен директор на софтуерна компания, е малко познат извън своя щат. Въпреки това, той започва своята кампания срещу силни конкуренти като Доналд Тръмп и губернатора на Флорида Рон ДеСантис.

Личното му богатство от продажбата на стартъпа му на Microsoft преди две десетилетия може да помогне за финансиране на реклама, насочена към повишаване на неговата национална известност.

В предварително публикувано видео в стил на кампания, наречено "Промяна", губернаторът описва своята възходяща кариера от момче в провинциална Северна Дакота до основател на софтуерна компания за милиарди долари и губернатор, който намалява бюрокрацията и данъците. Той изразява увереността си, че проблемите на Америка могат да бъдат решени с взаимно изслушване и уважение, вместо да се създават разделения и конфликти.

Въпреки че не споменава други кандидати, Бъргъм се дистанцира и от "културните войни" на ДеСантис.

Събитието за обявяване на кампанията на Бъргъм се проведе във Фарго, близо до родния му град Артър, Северна Дакота.

Подобно на много други републикански губернатори, Бъргъм подкрепя закони, забраняващи абортите и ограничаващи правата на транссексуалните, включително ограничения на грижите за непълнолетни въз основа на пола, въпреки че въпросът не е споменат в видеото.

Въпреки това, за разлика от много други републикански губернатори, Бъргъм се стреми Северна Дакота да постигне въглероден неутралитет до края на десетилетието, но подчертава важността на подобряването на технологиите за улавяне на въглерод, вместо да ограничава използването на изкопаеми горива.

Предизборната надпревара на демократите за президент през ноември 2024 г. вече придоби допълнителна форма тази седмица, като бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи и бившият вицепрезидент Майк Пенс обявиха своите кандидатури.

Десантис готов да помилва Тръмп, ако бъде избран за президент

Десантис готов да помилва Тръмп, ако бъде избран за президент

Счита, че Байдън е оказвал натиск за задържането на репубиканци за 6 януари