Сериозни задачи пред сигурността отчете шефът на Европол Роб Уейнрайт след Срещата на Съвместната група за парламентарен контрол (СГПК) на Европол, която се проведе в София.

В редица европейски общества има радикализирани групи, посочи той. Може би над 30 000 са терористите в Европа, по данни на службите за сигурност.
Уейнрайт успокои, че не всички тези хора смятат да извършат терористичен акт. "Наша цел е да се увеличи и обменът на информация, за да разберем как еволюират заплахите през границите", изтъкна той и добави, че Европол надмина 1 млн. съобщения през миналата година.

800 граждани от Западните Балкани са се сражавали за ДАЕШ, разкри Цветанов

800 граждани от Западните Балкани са се сражавали за ДАЕШ, разкри Цветанов

Срещата е историческа според Цветанов

Около 5 000 са наемните бойци на "Ислямска държава" от ЕС. 800 са от Западните Балкани, стана ясно от думите на председателя на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов. Ще се търси механизъм да се ползва разузнавателния капацитет на Великобритания след Брекзит. "Сигурността е над всичко", посочи Цветанов.

Джулиан Кинг, еврокомисар по сигурността, също увери, че сътрудничеството с Обединението кралство ще бъде възможно най-тясно, тъй като заплахите са общи.
А за спора с Русия по случая Скрипал той бе лаконичен: външните министри от ЕС били силно разтревожени. В края на седмицата щяло да има ясно послание на ЕС към тези, които стоят зад това ужасяващо събитие, по думите му.

На брифинга след срещата бе засегната и темата за фалшивите новини. Екип в Брюксел изследва фалшивите новини. Имало и данни, че някои от дезинформациите идват от Русия.

Шефът на Европол: 30 хил. европейци са потенциални терористи

Шефът на Европол: 30 хил. европейци са потенциални терористи

Всички европейски страни са застрашени от тероризъм