Обединените Арабски емирства (ОАЕ) съобщиха, че петима от техните дипломати са убити при бомбения атентат в Южен Афганистан преди ден. Това е най-смъртоносната атака срещу дипломатическия корпус на младата нация, съобщава "Асошиейтед прес".

Федерацията от 7 емирства е основана през 1971 г. на Арабския полуостров. От ОАЕ обявиха, че веднага ще свалят на националния флаг наполовина за три дни. Това се прави в знак на почит към загиналите при вчерашната атака в Кандахар, при която загинаха най-малко 11 души.

Междувременно, талибаните отрекоха да са заложили бомбата, при която пострада и посланикът на ОАЕ в Афганистан.

Десетки убити при двоен атентат на талибаните в Кабул

Десетки убити при двоен атентат на талибаните в Кабул

Талибаните обявиха, че са убили и ранили десетки хора.

Ръководителят на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, премиер и вицепрезидент на ОАЕ, обяви в Туитър, че "няма човешки, морални или религиозни мотиви за атентата и убийството на хора, които се опитват да помогнат на други".

Принцът на Абу Даби шейх Мохамед бин ал Нахиан обяви, че атаката няма да спре хуманитарните усилия на ОАЕ. "Ние няма да бъдем обезкуражени от жалките терористични актове, извършени от силите на злото и мрака", написа той в Туитър.

Атаката в Кандахар бе насочена срещу къща за гости на губернатора на провинция Хомаян Азизи, който също пострада при атаката, заедно с посланика на ОАЕ Джума Мохамед Абдуллах ал-Кааби. При атаката бяха убити 11 души, а други 18 бяха ранени, обяви началникът на полицията в Кандахар генерал Абдул Разек, който се молел наблизо по време на взрива.

Разек заяви, че разследващите смятат, че някой е скрил бомбата в диван в къщата за гости. Той посочи, че извършвани ремонтни дейности може да са позволили на екстремистите да заложат бомбата.

"Сега ние не можем да кажем нищо за това кой стои зад атаката", посочи Абдул Разек и допълни, че няколко заподозрени са били арестувани.

Атаката в тежкоохранявания комплекс представлява голямо нарушение на сигурността, дори в Афганистан. Страната от дълго време е разкъсвана от война. Президентът Ашраф Гани осъди атаката и нареди да се разследва.

Талибаните поеха отговорност за по-ранна атака вчера в Кабул, при която бяха убити 38 души, а десетки бяха ранени. Днес обаче те разпространиха кратко изявление, обвинявайки "вътрешното местно съперничество" за атаката в Кандахар.