Шест от осем проекта в Ирак, обявени за успешни от американското правителство, в действителност са се провалили. 

Това заключава в свое проучване федералната инспекция за възстановяването в Ирак, според която неуспехът се корени в продължаващите безредици и корупцията.

По техни данни годишно се губят 5 милиарда долара заради измами и злоупотреби, които засягат на практика всяко иракско министерство, особено министерството на петрола, на вътрешните работи и на отбраната.

По данни на американското министерство на обраната всяка седмица се извършват средно около 1.4 нападения срещу важни обекти, част от електрическата, водоснабдителната или енергийната мрежа.

Към това от инспекцията добавят и заплахите, които тегнат над аварийните екипи, изпращани на обектите след атаките.

Службата бе създадена от конгреса през 2004 година, за да следи за средствата, които се изразходват в Ирак по американските програми за възстановяване, информира Би Би Си.

От осемте проекта, изследвани само шест месеца след като американските власти са ги обявили за успешни, шест вече не работят по план.

Така например, при вложени 11.8 милиона долара за нови електрогенератори на летището в Багдад, съоръжения на стойност 8.6 милиона вече не функционират.

А в казармите за специалните сили в Багдад четири големи генератора са извън строя, всеки от които струва 50 000 долара.

Резултатите от друг проект -в акушеро-гинекологична болница в Ирбил персоналът не използва инсталирания инсинератор, защото служителите, които били обучени да работят с него, вече са на работа там и защото на вратата на инсинератора има катинар, а никой не знае къде е ключът.

Според инспекторите степента на западане е толкова неблагоприятна, че има съмнение дали някои от проектите изобщо ще оцелеят.