Най-малко 57 журналисти са били убити по света през 2016 г., докато си вършат работата. Това съобщиха от "Репортери без граници", цитирани от "Франс прес".

От неправителствената организация уточняват, че 19 журналисти са били убити само в Сирия, следвана от 10 убити в Афганистан, 9-ма в Мексико и петима в Ирак. Почти всички от убитите са били местни журналисти.

Въпреки че това е по-малко от 67-те убити през 2015 г., от "Репортери без граници" обясняват спада с "обстоятелството, че мнозина журналисти напуснаха страните, които станаха твърде опасни, особено Сирия, Ирак, Либия, Йемен, Афганистан и Бурунди". Отбелязва се, че изтеглянето на репортери от тези раздирани от конфликт страни е създало "новинарски и информационни черни дупки, където цари безнаказаност".

Деветима блогъри и осем медийни работници също са били убити през тази година. "Репортери без граници" посочиха, че спадът на смъртните случаи бил също резултат от "терора", наложен т. нар. "хищници срещу свободата на словото", които затварят медии произволно и запушват устата на журналисти.

В страни като Мексико, това е довело до това, журналистите да си налагат автоцензура, за да не бъдат убити. В Афганистан всички 10 убити журналисти са били умишлено убити заради професията си.

Седем, включително три жени, са били убити при самоубийствена атака през януари срещу микробус, използван от частна телевизия. Талибаните поеха отговорност.

Йемен, където повече от 7 хил. души са били убити от 2015 г. насам във войната на подкрепяния от Саудитска Арабия режим срещу бунтовниците хуси, е бил друго черно петно за журналисти, като са били убити петима журналисти.