Заподозреният в отвличането на Мадлин Робърт Мурат прие 600 000 паунда обезщетение по делата за клевета, които заведе срещу 11 британски вестника, съобщава Times.

Припомняме, Mадлин изчезна на 3 май миналата година от апартамента, който семейството наело в португалския курорт Алгарве. Тогава вестниците писаха , че той е замесен в отвличането или убийството на Мадлин.

Очаква се следващата седмица португалските власти да съобщят дали по случаяс отвличането на британското момиченце ще бъдат повдигнати обвинения.

През април стана ясно, че 34-годишният англичанин ще заведе дела срещу медиите за нанесени вреди.

Той е наел британската адвокатска кантора „Simons Muirhead & Burton" да го представляват в съда по делата срещу вестниците „Скай", „Сън" и други.

Адвокатите на Мурат заведоха от негово име дела срещу вестникарските групи Associated Newspapers, Express Newspapers, MGN Limited and News Group Newspapers заради стотина „сериозно клеветнически" статии.

Осъдени са:

Sun
Daily Express
Sunday Express
Daily Star
Daily Mail
Evening Standard
Metro
Daily Mirror
Sunday Mirror
News of the World
The Scotsman
Sky

Мурат, който живее близо до апартамента, нает от семейство Маккан по време на почивката им в Португалия, отрича каквато и да била връзкас изчезването на Мадлин.

Той е поискал обезщетение в размер на 550 британски паунда от всеки вестник, както и извинение.

Преди дни говорителят на Мурат съобщи, че е постигнато споразумение за обезщетението, както и писмено извинение от 11-те вестника.

Пред Върховния съд днес Мурат заяви: „Вестниците в този случай донесоха пълна и тотална разруха на моя живот и живота на семейството ми и ми нанесоха неимоверни страдания. Сега мога да започна да възстановявам живота си".

Днес Мурат заяви, че се чувтсва реабилитиран след като вестниците направиха официално извинение за статиите, които той определя като „унищожителни".