Полският министър-председател осъжда "расистката атака", след като израелец наплю полския посланик в центъра на Тел Авив. Полша призова израелския посланик за разяснения, съобщават "Ааарец" и "Ейерусалим поуст".

Арестуван е 65-годишен мъж, след като посланик Марек Магеровски успява да направи снимка на нападателя и неговото превозно средство, което води и до арестуването му след 90 минути.

Посланикът на Полша е атакуван пред посолството в Тел Авив. Магеровски е стоял пред посолството, когато мъжът започва физически и вербално да го напада. Посланикът не е разбрал всички думи на нападателя, но е повтаряно "поляк, поляк". Полското посолство незабавно подава жалба до израелската полиция, а Магеровски подава жалба до Министерството на външните работи.

Министерството на външните работи се свързва с полицията и иска от тях и властите, натоварени със сигурността на чуждестранните посолства в Тел Авив, да третират инцидента с изключително голямо значение. Магеровски е информиран от външното министерство, че човекът е арестуван.

Световния еврейски конгрес иска полските лидери ясно да осъдят антисемитизма

Световния еврейски конгрес иска полските лидери ясно да осъдят антисемитизма

Роналд Лаудер критикува "гледката на протестиращите по улиците на Варшава, скандиращи антиеврейски и антиамерикански лозунги"

"Получихме доклад за инцидент, свързан с полския посланик в Израел във вторник. Заподозрян е тръгнал към посланика, докато е седял в колата си и го е наплюл", съобщава говорител на полицията. "Полицията пристигна на мястото и започна да търси заподозряния, който е арестуван в района. Заподозреният е 65-годишен мъж от Херзлия, арестуван е и ще се яви пред съда в Тел Авив в сряда."

"Много съм притеснен да чуя за расистката атака над полския посланик Магеровки. Полша остро осъжда този ксенофобски акт на агресия. Насилието срещу дипломати или други граждани никога не трябва да се толерира", коментира полският премиер Матеуш Моравецки в Туитър.

Външното министерство на Израел потвърждава, че посланикът на държавата в Полша, Анна Азари е поканен във Варшава за разяснения на инцидента.

Говорителят на израелското външно министерство Емануел Нахшон коментира: "Израел изразява пълното си съчувствие към полския посланик и шока от нападението. Израелската полиция в момента разследва. Ще актуализираме нашите полски приятели. Това е основен приоритет за нас, тъй като ние сме напълно ангажирани с безопасността и сигурността на дипломатите."

Атаката срещу полския посланик идва на фона на дипломатически проблеми между Полша и Израел. Тази седмица полското външно министерство отмени планирано посещение на израелска делегация във Варшава, която трябваше да се проведе в понеделник.

Нападателят е идентифициран като Арик Ледерман. Адвокатът на Ледерман заяви пред съда, че той е отишъл в полското посолство, за да пита за еврейската собственост, изоставена след Холокоста. Той обяснява, че пазачът на посолството се обърнал с анти-еврейски присмех и че шофьорът на посланика използвал клаксона на колата, докато Ледерман вървял по улицата, съобщава "Таймс оф Израел".

Съдът в Тел Авив освободи Ледерман от ареста, като заяви, че случаят не е сложен и има малък риск, че Ледерман да попречи на разследването.

"Няма съмнение, че нападението и плюенето срещу дипломат е презряно и нападателят е срам нза останалите граждани на Израел", пише съдия Ала Масарва. 

Проучване на общественото мнение, поръчано от полското посолство в Тел Авив през 2019 г., показва, че един от двама израелци има отрицателно мнение за Полша, въпреки че голяма част от тях смятат, че и поляците са пострадали от нацистите.

Полша отмени посещение на израелски представители заради реституция от ВСВ

Полша отмени посещение на израелски представители заради реституция от ВСВ

Според закон на Тръмп, страни, включително Полша, трябва да върнат еврейски активи

Миналата година между Израел и Полша избухна дипломатически конфликт и страната обтегна отношенията със САЩ и Израел заради законодателство за Холокоста. Горната камара на полския парламент прокара проектозакон, предвиждащ наказание за всеки, който твърди, че Полша има вина за извършения от нацистите Холокост по време на Втората световна война.

Външно министерство на Полша обяви малко по-късно, че новото законодателство за регулиране на речта за Холокоста има за цел "борба с всички форми на отричане и изопачаване на истината за Холокоста".

През февруари 2018 г. Бенямин Нетаняху нападна остро полския си колега Матеуш Моравиецки за изказването му, че евреи са били сред извършителите на Холокоста.

В края на юни, долната камара на полския парламент гласува поправка в закона. С изменението се декриминализира приписването на нацистки престъпления на поляците.

В средата на февруари тази година, Полша и Израел изглежда разрешиха дипломатическия сблъсък.

Обявиха за антисемитизъм полска традиция за бой на чучело на Юда Искариотски

Обявиха за антисемитизъм полска традиция за бой на чучело на Юда Искариотски

Световният еврейски конгрес е възмутен от приликата с ортодоксален евреин