САЩ пратиха кораб на ВМС през Тайванския проток в петък, като отново и все по-често се създава напрежение в отношенията на Вашингтон и Пекин, съобщава "Ройтерс".

Действието рискува по-нататъшно повишаване на двустранното напрежение, предизвикано и от търговската война, но вероятно ще бъде разглеждано от Тайван като знак за подкрепа от администрацията на Доналд Тръмп.

Този месец Китай денонсира продажбите на оръжия от САЩ към Тайван и през юли заяви, че е готов за война, ако Тайван пристъпи към независимост.

Командир Реан Момсен, говорител на 7-ми флот на ВМС на САЩ, заяви, че корабът преминава през протока (воден път с ширина 180 км, отделящ Тайван от Китай), за да "демонстрира ангажимента на САЩ към свободен и открит Индо-Тихоокеански регион".

САЩ продава десетки F-16 за $8 млрд. на Тайван

САЩ продава десетки F-16 за $8 млрд. на Тайван

Това засилва напрежението с Китай, след продажбата на 108 танка "Абрамс" и ракети

Момсен обяснява, че става въпрос за транспортен кораб амфибия.

Министерството на отбраната на Тайван коментира, че военните на острова имат пълна информация за ситуацията в пролива и го следят отблизо. В съобщението не се споменава пряко кораба на САЩ.

Съединените щати този месец одобриха продажба на изтребители F-16 на Тайван на стойност 8 милиарда долара, които наскоро разкриха най-голямото си увеличение на разходите за отбрана за повече от десетилетие.

Преминаването на кораба на САЩ е и на фона на демонстрации в Хонконг срещу т. нар. ерозия на свободите в бившата британска колония, която се върна към китайско управление през 1997 г. Пекин реагира остро на протестите и обвини чужди страни, включително САЩ, че подбуждат размирици.

Китай заплашва със санкции американски фирми, замесени с F-16 за Тайван

Китай заплашва със санкции американски фирми, замесени с F-16 за Тайван

Настоява САЩ да спре военните взаимодействия или "да понесе всички последствия"

Австралия и Виетнам изразиха сериозна загриженост от напрежението в оспорваното Южнокитайско море, където Ханой обяснява, че китайски кораб за търсене на газ нарушава териториални води и нарушава проучвателни дейности на Виетнам, съобщава АП.

Австралийският премиер Скот Морисън се срещна в Ханой със своя колега Нгуен Сюан Пхук и двамата лидери призоваха за спазване на международното право и свободата на навигацията.

По-рано САЩ заявиха, че са силно загрижени, че Китай продължава да се намесва в дългогодишните нефтени и газови дейности във Виетнам в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Виетнам. Китай е разположил изследователски кораб с въоръжен ескорт, игнорирайки призивите на Ханой да напусне района.

"Всички ние трябва да спазваме принципите, свързани със свободата на навигация, свободата на прелитане, гарантиране, че нациите могат да преследват и развиват възможностите, които съществуват в рамките на ИИЗ и в морските им граници ... подкрепено и поддържано от регионалната архитектура и върховенството на закона, които подкрепят свободното извършване на дейности", коментира Морисън пред журналисти.

Пхук обяснява, че страните са обединени в позицията си за Южнокитайско море, където Китай притеснява по-малките съседи, като е построил седем острова в спорните води и ги е снабдил с военни писти.

В петък в Пекин говорителят на китайското външно министерство Ген Шуан не се обръща пряко с обвинения към САЩ, но Китай се противопоставя на това, което определя като кампания на САЩ, насочена към разделение.

Китай определи ситуацията в Хонконг като Западна цветна революция

Китай определи ситуацията в Хонконг като Западна цветна революция

Пекин засилва отношения с Москва и няма да забрави помощта й при формирането на КНР

"Това забиване на клин между Китай и други страни и е злонамерено. Целта е да се създаде хаос в ситуацията в Южнокитайско море и да се навреди на регионалния мир и стабилност. Китай категорично се противопоставя на това", обяснява Ген Шуан.

Морисън и Пхук не назоваха конкретно Китай. "Не съм тук, за да отправям обвинения или да правя нещо подобно. Ние не вземаме страни", допълва Морисън. И той, и Пхук призовават всички страни да се въздържат от заплахи или използване на сила при уреждане на спорове в съответствие с международното право.

Морисън не желае нито да се съгласява, нито да не се съгласява със САЩ, подчертавайки, че позицията на Австралия е последователна.

"Ние внимателно калибрираме това, което говорим, но най-важното е, че то е уважително", коментира австралийският премиер.

US самолетоносач плава в Южнокитайско море на фона на учения на Китай

US самолетоносач плава в Южнокитайско море на фона на учения на Китай

Китай обяви, че ще проведе военни учения в близост до спорните Параселски острови в Южнокитайско море днес и утре