Около 70 000 души протестираха в събота в чешката столица Прага срещу политиката на правителството в криза, съобщи "Ройтерс".

Те призоваха управляващата коалиция да направи повече, за да контролира растящите цени на енергията и изразиха опозиция срещу Европейския съюз (ЕС) и НАТО.

Организаторите на демонстрацията от редица крайни и маргинални политически групи, включително Комунистическата партия, заявиха, че страната трябва да бъде неутрална във военно отношение и да осигури директни договори с доставчици на газ, включително Русия.

"Целта на нашата демонстрация е да поискаме промяна, главно в решаването на проблема с цените на енергията, особено на електричеството и газа, които ще унищожат икономиката ни тази есен", каза съорганизаторът на събитието Иржи Хавел пред новинарския уебсайт iDNES.cz.

Чешкото правителство оцеля при вот на недоверие заради цените на енергията

Чешкото правителство оцеля при вот на недоверие заради цените на енергията

Петчленната коалиция остава стабилна

Протестът на Вацлавския площад в центъра на града се проведе ден след като правителството оцеля след вот на недоверие на фона на твърденията на опозицията за бездействие срещу инфлацията и цените на енергията.

Гласуването показа как енергийната криза в Европа подхранва политическата нестабилност, тъй като растящите цени на електроенергията подклаждат инфлацията, вече на нива, невиждани от три десетилетия.

Премиерът Петр Фиала, който ръководи дясноцентристката петпартийна коалиция, каза пред информационната служба CTK в събота, че за протестиращите не са важни интересите на страната, а мотивите са политически.

"Протестът на Вацлавския площад беше свикан от сили, които са проруски, близки до крайни позиции и са против интересите на Чехия", каза той.

Австрия и Чехия също съобщават за намалени доставки на руски газ

Австрия и Чехия също съобщават за намалени доставки на руски газ

Намалените доставки са свързани с технически проблеми