Чешкото правителство оцеля при вот на недоверие в петък след маратонски 22-часов дебат в парламента на фона на обвиненията на опозицията за бездействие срещу растящата инфлация и цените на енергията, предава Ройтерс.

Вотът показа как енергийната криза в Европа подхранва политическата нестабилност, тъй като растящите цени на електроенергията увеличават инфлацията, вече на нива, невиждани от три десетилетия.

Дясноцентристката петпартийна коалиция, водена от министър-председателя Петер Фиала, има мнозинство от 108 места в долната камара от 200 места, което лесно побеждава двете опозиционни партии, които не могат да съберат необходимото мнозинство от 101 гласа, изисквано за парламентарните гласувания.

Депутатите се събраха в четвъртък и обсъждаха предложението през цялата нощ преди гласуването на обяд в петък.

"Премиерът Фиала и неговите министри не са в състояние да управляват страната ни... енергийната криза напълно излезе от контрола им", каза опозиционният лидер и бивш премиер Андрей Бабиш пред депутатите.

Милиардерът Бабиш, който беше победен на избори миналата година, също обвини правителството във връзки с хора, разследвани за предполагаема корупция в скандал, който наложи оставката на ръководителя на тайните служби.

Загубата на доверие би била неудобство за чешкото правителство, което е начело на ротационното председателство на Европейския съюз, тъй като блокът се стреми да запази единство в подкрепата си за Украйна, като същевременно намира начин да спре скока на цените на енергията в резултат на намалените доставки на руски газ.

Европредседателството подкрепя визовата забрана за руснаците

Европредседателството подкрепя визовата забрана за руснаците

Чехия иска пълно спиране на визите, но Германия не иска да наказва обикновените руснаци

Коалиционното правителство на Италия, водено от бившия централен банкер Марио Драги, се срина през юли при вот на доверие, свързан с пакет, целящ да реагира на нарастващите разходи за живот.

За последен път чешкото правителство е падало при вот на недоверие през 2009 г., когато за последно страната беше председател на ЕС.

Опозицията е критична към правителствените инициативи за подпомагане на домакинствата и бизнеса, включително план, обявен тази седмица за подкрепа на енергоемките фирми с програма на стойност до 28 милиарда чешки крони (1,15 милиарда долара).

Фиала каза, че правителството му е заделило общо 177 милиарда крони (7,226 милиарда долара), или близо 3% от брутния вътрешен продукт, за да помогне на хората да се справят с растящите цени.