75 страни по света призоваха да се сложи край на това, което те определят като "ваксинен национализъм" в съвместно писмо до ООН, информира "Ройтерс".

Писмото, инициирано от Китай, изисква ваксините срещу COVID-19 да се третират като глобално обществено благо за здравето, като се изтъква, че на по-богатите страни не трябва да се разрешава да складират своите ресурси, докато по-бедните страни остават без ваксини.

"Пандемията не познава граници", се казва в писмото и се допълва: "Единственото решение се крие в глобалната солидарност, единство и многостранно сътрудничество. ...В този критичен момент е от решаващо значение да засилим съвместните си усилия, за да не изоставим никого."

Китай обвини Запада във "ваксинален национализъм"

Китай обвини Запада във "ваксинален национализъм"

Поръчали количества ваксини, надвишаващи три или четири пъти собственото им население

Концепцията за ваксинния национализъм се отнася до подписаните споразумения, сключени от редица страни с производителите на ваксини, преди препаратите да станат достъпни за широката общественост, което им позволява да изкупуват големи количества, което от своя страна прави първоначалните доставки на ваксини недостъпни за по-бедните страни.

Повече от 18 месеца от началото на пандемията, въпреки че изглежда, че някои богати страни се насочват към нормалния живот, какъвто беше преди пандемията, много бедни държави остават опустошени за ресурси.

Мексико, Египет и Северна Корея са сред страните, подписали съвместното писмо. Забележимо сред отсъстващите са САЩ, Великобритания и Канада.

СЗО: Ваксационният национализъм тласка света към морална катастрофа

СЗО: Ваксационният национализъм тласка света към морална катастрофа

Гебрейесус смята, че изгледите за равно разпределение са пред "сериозен риск"

Писмото очертава дълбоки опасения относно липсата на ваксинна справедливост за по-бедните страни, което, аргументира се писмото, само изостря вече преобладаващите проблеми на бедността и глада, търговията и др.

65 процента от населението на богатите страни са получили поне една доза ваксина, докато само 2% от населението на бедните страни са получили поне една доза според данни на фондация Kaiser.

Това лято Европейският съюз осигури 900 млн. дози ваксина на Pfizer и запази възможност за удвояване на това количество до 2023 г. Дори и без да използва тази възможност, ЕС може да даде на всички свои граждани поне по шест дози. САЩ са осигурили повече от 1 млрд. дози, достатъчно, за да имунизират всеки американец поне пет пъти. Междувременно жителите на много по-малки и по-бедни страни все още не са получили нито една доза.

Нивата на ваксиниране в страни като Хаити и Демократична република Конго остават по-малко от 1%, сочат данните на "Ройтерс".

Г-20 призова за по-голямо сътрудничество срещу коронавируса

Г-20 призова за по-голямо сътрудничество срещу коронавируса

Страните даряват милиарди долари и споделят ваксини с бедните страни