Болшинството германци искат да видят канцлера Ангела Меркел да заеме силна позиция срещу турския президент и да спре да се поддава на неговите искания, дори ако се подкопае сделката за бежанците между Европейския съюз и Анкара. Това показват последните резултати от проучване.

Проучването, което е установило, че 77 % искат Меркел да се изправи срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган е публикувано от Stern-RTL.

Не се безпокоя за сделката ЕС-Турция, обяви Меркел

Не се безпокоя за сделката ЕС-Турция, обяви Меркел

Просто е необходимо повече време

Според проучването се наблюдава 8,5 % спад в подкрепата за Християн-демократичния съюз на Меркел и баварската партия Християн-социален съюз.

Новината съвпада с последната заплаха на Ердоган да прекрати подписаната от Турция с ЕС сделка за мигрантите, ако Анкара не получи безвизово пътуване до Европа.

Меркел настоява, че за влезе в сила споразумение за безвизово пътуване, Турция трябва да промени законодателството си за борба с тероризма и да изпълни всички 72 изисквания, споменати в сделката за бежанците.

Според друго проучване, разпространено от ARD-Deutschlandtrend през април, 56 % от германците описват сделката като „по-скоро лоша” в сравнение с 39 %, определящи я като „по-скоро добра”.