Осем индийски изтребителя са попречили на 24 пакистански военни самолета да ударят наземни цели в частта от Кашмир, контролирана от Индия, съобщават местни медии.

В информацията се уточнява, че индийските военновъздушни сили са спрели атаката на осем пакистански изтребителя F-16, четири Мираж-3 и четири JF-17. Междувременно останалите осем самолета са били там, за да ескортират и защитят пакистанската въздушна формация от ответни удари.

В Русия горди, че МиГ-21 на Индия е свалил F-16 на Пакистан

В Русия горди, че МиГ-21 на Индия е свалил F-16 на Пакистан

Напрежението между Индия и Пакистан сякаш се успокоява

"Голямата пакистанска щурмова формация беше засечена в 9:45 часа сутринта, когато те се приближиха в рамките на 10 км от линията на контрол" в Кашмир, съобщи местната телевизия.

Това бележи първият значителен въздушен бой между двете страни след Индо-пакистанската война през 1971 г., който се разрази вчера, след като пакистанските военновъздушни сили свалиха два индийски самолета, които навлязоха във въздушното пространство на Пакистан, след като Индия предприе въздушни удари срещу екстремисти в Кашмир.

Пакистан свали два военни самолета на Индия във въздушното си пространство
Обновена

Пакистан свали два военни самолета на Индия във въздушното си пространство

Индийските ВВС пък прихванаха три пакистански самолета

По-рано днес от индийските военновъздушни сили потвърдиха, че техен изтребител МиГ-21 е свалил изтребител F-16 на пакистанските военновъздушни сили в схватка, която се е случила вчера. Междувременно индийските власти продължават да очакват освобождаването на своя пленен пилот, след като пакистанския премиер Имран Хан обяви, че ще бъде пуснат като жест на мир.

Пакистан освобождава индийския пилот в жест за мир

Пакистан освобождава индийския пилот в жест за мир

Премиерът Имран Хан не иска ескалация и призовава Индия да се спре