Индийските военновъздушни сили потвърдиха, че един от техните самолети руско производство МиГ-21 е свалил изтребител F-16 американско производство на пакистанските военновъздушни сили. Това съобщават руските медии, като акцентът върху вида самолети е именно на руските медии. 

Новината идва, след като вчера пакистанските военновъздушни сили обявиха, че са свалили два индийски военни самолета над оспорваната между Индия и Пакистан област Кашмир.

Пакистан свали два военни самолета на Индия във въздушното си пространство
Обновена

Пакистан свали два военни самолета на Индия във въздушното си пространство

Индийските ВВС пък прихванаха три пакистански самолета

От индийските военновъздушни сили коментираха пред журналисти, че пакистанският самолет е бил свален след навлизане на територията на Индия, като уточниха, че самолетът е бил един от няколкото пакистански самолета, които са хвърлили бомби на индийска територия, но не са причинили никакви щети.

Индийски изтребители са бомбардирали цели в контролираната от Пакистан част от Кашмир, твърдейки, че Исламабад не е направил нищо за овладяването на терористичната групировка, която извърши самоубийственото нападение в Пулвама в Кашмир, при което загинаха 45 индийски полицаи и военнослужещи по-рано този месец.

Пакистан отговори, като свали най-малко един индийски боен самолет и плени пилота му. Индия призна загубата, но заяви, че също е свалила пакистански самолет.

Пакистан отрече да е използвал който и да е от своите изтребители F-16 при атаката, но индийските военновъздушни сили показаха останките от произведената в САЩ ракета AMRAAM, което според тях "окончателно показва", че е бил използван F-16.

Пакистанският премиер Имран Хан заяви, че ще освободи пленения индийски пилот "като жест на мир", ход, който беше приветстван от индийските военновъздушни сили.

Пакистан освобождава индийския пилот в жест за мир

Пакистан освобождава индийския пилот в жест за мир

Премиерът Имран Хан не иска ескалация и призовава Индия да се спре

Въпреки това индийските военни подчертаха, че "докато Пакистан продължава да приютява терористи, ние ще продължим да удряме лагерите на терористите".

И двете страни имат териториални претенции към Кашмир след разделянето на Индия през 1947 г., като той беше причина за три войни между Индия и Пакистан, множество военни конфликти и няколко бунта през последните десетилетия.

На фона на последното изостряне на напрежението, въздушният трафик беше затворен от двете страни на линията на контрол в Кашмир. Летищата в градовете Амрицар, Патанкот, Джаму, Лех и Чандигарх са затворени и всички полети са отменени от индийската страна. Пакистан затвори цялото си въздушно пространство за полети.

Пакистан затвори въздушното си пространство за самолети

Пакистан затвори въздушното си пространство за самолети

Индия и Пакистан са на ръба на война