Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер настоя, че ще приветства "европейско решение" за миграцията, но няма да се поколебае да предприеме действия, ако лидерите на страните членки на Общността не успеят да постигнат напредък на срещата си в Брюксел през следващата седмица.

"Ако няма европейско решение, ще трябва да действаме на национално равнище", коментира Зеехофер пред германски ежедневник, допълвайки: "Ако канцлерът успее да намери европейско решение, никой няма да бъде по-щастлив от мен."

Борисов не дава трасе за връщане на мигранти у нас

Борисов не дава трасе за връщане на мигранти у нас

За това ще настоява пред Съвета по миграция на ЕС

По думите му, минисрещата на ЕС в Брюксел в неделя по въпросите на миграцията, в която ще участват Германия, Франция, Австрия, България, Италия, Гърция, Испания, е "много разумен подход".

Ала той предупреди, че след три години дебати е "време за взимане на решения", добавяйки, че той трябва да гарантира, че "законът и редът ще надделеят отново" в Германия.

Зеехофер настоя мигрантите, които са подали молба за убежище в друга страна от ЕС, да бъдат отблъсквани на границите на Германия, нещо, на което канцлерката Ангела Меркел се противопоставя. Разминаването провокира през миналата седмица конфликт между християндемократите на Меркел и баварската партия на Зеехофер - Християнсоциалния съюз (ХСС), което застраши да разтрогне дългогодишния съюз между двете партии и да предизвика падане на правителството.

Европа да помогне на България и другите южни съседки за мигрантите, призова еврокомисар

Европа да помогне на България и другите южни съседки за мигрантите, призова еврокомисар

Това призова еврокомисарят Гюнтер Йотингер

Лидерът на ХСС изтъкна, че е "абсурд", че е обявил ултиматум на Меркел, като ѝ даде две седмици да намери европейско решение, като каза, че Меркел сама е определила крайния срок.

Той също така омаловажи техните разногласия, посочвайки, че канцлерката е съгласна с много голяма част от неговия "генерален план" за реформиране на политиката на Германия към мигрантите и бежанците.

Вишеградската четворка бойкотира минисрещата на върха в Брюксел за мигрантите

Вишеградската четворка бойкотира минисрещата на върха в Брюксел за мигрантите

Била "неприемлива" и "против нормалните обичаи" на ЕС