Новите власти в Афганистан няма да се обърнат с реч към Общото събрание на ООН, предаде VOA. Говорителят на ООН заяви, че в събота са били уведомени по имейл, че се оттеглят. Посланик Гулам Изаксай първоначално трябваше да говори в понеделник, в последния ден от годишния дебат.

Изаксай обаче бе назначен от предишното афганистанско правителство на Ашраф Гани, въпреки че все още притежава акредитацията на ООН в страната. На 20 септември генералният секретар на ООН Антониу Гутериш получи писмо от талибаните, в което се казва, че техният временен външен министър Амеер Хан Мутаки иска да участва в годишното събиране на ООН.

Талибаните искат думата пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Талибаните искат думата пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Но е твърде вероятно пред ООН да говори представителят на сваленото правителство на Афганистан

В него се казва също, че Изаксай е бил свален като посланик на Афганистан, а талибаните номинират Мохамад Сухаил Шахин, който да го замени.

Комитетът по проверката на пълномощията обикновено заседава до октомври или ноември.

Гани внезапно напусна Афганистан, когато на 15 август талибанските бойци настъпиха в столицата Кабул. Оттогава той се е укрил в Обединените арабски емирства.

Когато талибаните за последен път контролираха Афганистан, между 1996 и 2001 г., посланикът на правителството, което те свалиха, остана като представител в ООН, след като комисията по пълномощията отложи решението си за конкуриращи се претенции за позицията.

Началникът на армията на талибаните се зарече да смаже дисидентите в Афганистан

Началникът на армията на талибаните се зарече да смаже дисидентите в Афганистан

Дестабилизирали страната с говорене за съпротива, етнически права и демокрация