Афганистанските сили за сигурност обсадиха затвор, превзет от бойци на "Ислямска държава" в източния град Джалалабад в понеделник, като най-малко 29 души са убити след нападението на бойците през нощта, довело до масово бягство от затвора, съобщава "Ройтерс".

Повече от 300 затворници са на свобода, заяви Аталалах Худжани, говорител на губернатора на провинция Нангархар. От 1793 затворници повече от 1025 са се опитали да избягат и са заловени, а 430 са останали вътре. "Останалите липсват", каза той.

След взривяване на кола бомба на входа в неделя вечерта, бойци нахлуват в затвора, където има много задържани от "Ислямска държава", заловени по време на кампания през изминалия месец, заедно с талибански бойци и обикновени престъпници.

Мохамад Идрес, затворник останал вътре се свързва с мобилен телефон и коментира, че може да види около четири тела отвън. "Много сме гладни, много е горещо и нямаме вода", обяснява той.

"Понякога е тихо и тогава започва стрелба. Силите за сигурност не могат да напреднат, тъй като нападателите държат стратегически точки, включително наблюдателните кули."

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението, което е ден след като афганистанската разузнавателна агенция заяви, че специалните части са убили старши командир на ИС близо до Джалалабад, столицата на провинция Нангархар.

Худжани заяви, че цивилни, затворници и членове на силите за сигурност са сред 29 загинали и над 50 ранени. "Осем бойци са убити, тъй като някои райони, където нападателите бяха заели позиции са прочистени".

Докато обсадата продължава през деня, нормално оживеният град е поставен под полицейска блокада. "Джалалабад е празен".

На около 130 км източно от Кабул, Джалалабад се намира на магистралата, която води до прохода Хибер и пакистанския град Пешавар.

Доклад на ООН от миналия месец изчисли, че в Афганистан има около 2200 членове на "Ислямска държава" и че макар групата да е загубила територия и нейното ръководство е почти унищожено, тя все още е в състояние да извърши широкомащабни атаки.

Според говорител на министерство на отбраната, ситуацията е под контрол, затворът е освободен и атаките са приключили.