Посолството на Афганистан в Ню Делхи е затворено, тъй като дипломатите, назначени от афганистанското правителство, което беше свалено от талибаните преди две години, не успяха да осигурят удължаване на визите от страна на Индия. Това заяви напускащият посланик в изявление днес, съобщава "Ройтерс".

Индия не признава талибанското правителство, което завзе властта през 2021 г. Тя обаче позволи на посланикът Фарид Мамундзай и персонала на мисията да останат, за да издават визи и да се занимават с търговски въпроси.

През септември обаче посланикът и персоналът заминаха за Европа и САЩ, за да търсят убежище, а посолството заяви, че преустановява дейността си.

Изявление на посолството, публикувано в Twitter (X) гласи, че периодът на неопределеност е приключил, посолството се затваря и ключовете са дадени на индийското правителство. Освен това стана ясно, че натискът от страна на Индия и на талибаните е наложил решението.

Талибаните няма да пречат на Индия за инфраструктурните и икономическите й интереси

Талибаните няма да пречат на Индия за инфраструктурните и икономическите й интереси

Инвестициите на Индия в афганистанската икономика са 3 млрд. долара

"За съжаление, въпреки осемседмичното чакане, целите за удължаване на визите за дипломати и промяната в поведението на индийското правителство не бяха реализирани", заяви посланик Мамундзай. "Като се има предвид постоянният натиск както от талибаните, така и от индийското правителство за контрола, посолството беше изправено пред труден избор", се добавя в изявлението.

Афганистанските дипломати в Индия, които са били назначени от правителството на бившия президент Ашраф Гани, заминаха за трети страни, се казва още в изявлението на посолството. "Единствените лица, които са останали в Индия, са дипломати, свързани с талибаните, които видимо присъстват на техните редовни онлайн срещи".

В изявлението не се споменава статутът на афганистанските консулства в други градове, включително Мумбай.

Индийското външно министерство и управляваното от талибаните афганистанско външно министерство не коментираха случая.

Талибани в собствен сос

Талибани в собствен сос

След като успяха да победят най-сериозния си враг - американците, сега талибаните се сблъскват с друго предизвикателство: да противостоят на интересите на своите