Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) разполага с достатъчно средства, за да изпълнява дейността си до края на май. Това съобщи нейният генерален комисар Филип Лазарини пред "Ройтерс".

Агенцията е в криза, след като редица нейни спонсори прекратиха финансирането заради обвиненията на Израел, че някои от служителите ѝ са участвали в атаката на "Хамас" на 7 октомври.

"Можем да провеждаме дейността си до края на май, докато преди месец можеше да се правят прогнози само за следващата седмица или две", службата.

UNRWA, която предоставя помощ и основни услуги на палестински бежанци в Газа, окупирания от Израел Западен бряг и в целия регион, е в криза, откакто Израел обвини 12 от нейните 13 000 служители в Газа за участие в атаката на 7 октомври, която предизвика войната в палестинския анклав.

Агенциите на ООН притискат Израел да разреши хранителна помощ за Северна Газа

Агенциите на ООН притискат Израел да разреши хранителна помощ за Северна Газа

Израел ще спре да работи с UNRWA в Газа, обвинявайки хуманитарната агенция в удължаване на конфликта

Обвиненията накараха няколко страни, сред които Съединените щати, да спрат финансирането. От тогава обаче редица държави, като Канада, Австралия, Финландия и Швеция, възобновиха своите вноски.

"Надявам се, че повечето от тях ще се върнат", заяви Лазарини за спонсорите.

Израел уведоми ООН, че повече няма да одобрява конвои с хранителни продукти на UNRWA в северната част на Газа, където има вероятност до май да настъпи глад. Говорител на израелското правителство вчера съобщи, че Израел ще спре да работи изцяло с агенцията в Газа.

Според Лазарини решението на Израел да не допусне хуманитарните конвои на UNRWA до северната част на анклава цели да "попречи на хората в смъртна опасност" да оцелеят.

"План Б е да се върнем към план А. От изключителна важност е конвоите да имат достъп на север", категоричен бе той. "Определено ще търсим партньорства, кой друг може да го направи от наше име. Нашият фокус са хората, които в момента са в смъртна опасност в северната част на Газа".

Агенцията на ООН за палестинските бежанци очаква някои донори да се завърнат

Агенцията на ООН за палестинските бежанци очаква някои донори да се завърнат

Това заяви Филип Лазарини в интервю за швейцарската телевизия RTS