Климатични активисти от "Бунт срещу изчезването" блокираха най-големия завод за производство на бетон в Лондон, който доставя бетона за строителството на голям пътен тунел под река Темза, съобщава "Ройтерс".

Десетки активисти, държащи плакат с надпис "Въздухът, по който скърбим", блокираха входовете към обекта, който се намира в източната част на Лондон. Групата обяви, че ще наруши работата през деня в опит да спре разширяването на дейностите му.

Природозащитници блокират трафика в пет града на Острова

Природозащитници блокират трафика в пет града на Острова

Протестите във всеки от петте града се фокусират върху различни екологични заплахи

"Бетонът има огромно въздействие върху околната среда, а строителството на още един тунел само ще влоши замърсяването на въздуха в Източен Лондон", изтъкна 25-годишната Елинор Макарий от "Бунт срещу изчезването".

"Замърсяването на въздуха вече е на опасни равнища и засяга здравето на децата и възрастните в района", допълня тя.

Бетоновият завод в Лондон е част от френско-швейцарската група LafargeHolcim. Тунелът Silvertown под Темза ще свърже полуостров Гринуич и Силвъртаун.

"Бунт срещу изчезването" искат ненасилствено гражданско неподчинение да принуди правителствата да намалят въглеродните емисии и да предотвратят климатична криза, която според тях ще доведе до глад и рухване на цивилизацията такава, каквато ни е позната.

Вчера движението се опита да внесе хаос в пет британски града като част от "лятно въстание".

Активистите от "Бунт срещу изчезването" протестираха в Лондон в продължение на 11 дни през април, което според тях е било най-големият акт на гражданско неподчинение в британската история. Знакови места бяха блокирани, сградата на петролния гигант "Шел" беше обезобразена, бяха блокирани влакове, на мушката им попадна и инвестиционната банка "Голдман Сакс".