Властите в Албания отново отлагат отварянето на центровете за мигранти, за които сключиха по-рано споразумение с Италия, съобщава АП. Изглежда, че няма да започнат работа от 1 август, както бе предвидено. 

Вече изтече първоначалният срок - през пролетта. В сградите все още текат строителни дейности. 

Нито Италия, нито Албания са посочили кога вероятно ще пристигнат първите мигранти.

По време на посещение в Албания през юни, италианският премиер Джорджия Мелони каза, че двата центъра, предназначени да приютят мигрантите, ще бъдат готови да приемат първите 1000 души до 1 август.

В центровете ще се настаняват само пълнолетни мъже, според италианския посланик в Албания Фабрицио Бучи. Хората, които се считат за уязвими - жени, деца, възрастни, болни или жертви на изтезания - ще останат в Италия.

Бавят отварянето на центровете за мигранти в Албания

Бавят отварянето на центровете за мигранти в Албания

Според споразумението с Италия, Албания трябва да приеме хиляди мигранти

Италия постигна споразумение с Албания за създаване на център в Гядер и друг в крайбрежния град Шенджин, за да приемат мигранти, спасени в морето от италиански лодки, докато молбите им за убежище се обработват.

Споразумението предизвика критики от активисти за правата на човека, които казват, че ще бъде по-трудно за италианските съдилища да обработват бързо молби за убежище или обжалвания от хора, приютени в друга държава, а дългите процедури могат да поставят неоправдана тежест върху мигрантите.

Мнозина в Албания се опасяват, че това може да засегне сигурността на страната и бързо развиващата се там туристическа индустрия.

Споразумението беше оспорено в Конституционния съд на Албания през януари, но той отсъди в полза на правителството на премиера Еди Рама.

Докато представители на ООН критикуваха сделката между Италия и Албания, Европейската комисия заяви, че тя не изглежда да нарушава законодателството на ЕС, тъй като попада извън нейната юрисдикция.

Подобна сделка между Великобритания и Руанда също беше горещо оспорвана. Адвокат от правителството на Обединеното кралство каза в понеделник, че Великобритания възнамерява да започне да депортира търсещи убежище в Руанда още на 24 юли.

Албания ратифицира сделката за мигрантите с Италия

Албания ратифицира сделката за мигрантите с Италия

Парламентът прие плана със 77 гласа "за"