Споразумението, позволяващо на Италия да построи приемни лагери в Албания за хиляди мигранти, дошли по море, не нарушава законодателството на Европейския съюз, което не е приложимо в този случай, каза в сряда еврокомисарят по въпросите на миграцията Илва Йохансон, цитирана от Ройтерс.

Схемата, обявена миналата седмица, предизвика критики от правозащитни групи и сравнения с плана на британското правителство да изпрати търсещи убежище лица в Руанда, определен за незаконен от Върховния съд на Великобритания.

"Предварителната оценка на нашата правна служба е, че това не нарушава правото на ЕС, а е извън правото на ЕС", каза еврокомисарят по миграцията Илва Йохансон относно споразумението между Италия и Албания на пресконференция в Брюксел.

Нейните думи показват, че схемата не може да бъде оспорена пред Съда на ЕС.

Италия планира да отвори две съоръжения в Албания следващата пролет, едно за проверка на мигрантите при пристигането им и второ за задържането им, докато се обработват молбите за убежище, и се надява, че ще могат да обработват до 3000 случая на месец.

Лагерите трябва да работят под италианска юрисдикция, с италиански персонал, но на албанска територия. Не е ясно как схемата ще работи на практика, тъй като няма прецедент за подобно споразумение.

Йохансон каза, че "законът на ЕС не е приложим извън територията на ЕС, но италианският закон е", но тя не изясни как това съответства на задълженията на Италия като член на ЕС.

Еди Рама помага на Италия, но лагерите извън ЕС няма да решат проблема с миграцията

Еди Рама помага на Италия, но лагерите извън ЕС няма да решат проблема с миграцията

Споразумението е първият пример за държава извън ЕС, приемаща мигранти от името на страна от Съюза