Задълбочаваща се демографска криза, задаващ се разпад на Руската федерация и китайска експанзия прогнозира анализаторът Александър Немец в коментар за изданието kasparov.ru:

16 юни, 22 юли и 27 юли определиха курса на САЩ по отношение на путиновия режим. Става дума за срещата между Байдън и Путин в Женева (с ръкостискане и "сладки приказки"), срещата на Байдън и Меркел (със споразумението, позволяващо довършването на "Северен поток 2") и речта на Байдън в Лэнгли (централата на ЦРУ в щата Вирджиния, в покрайнините на столицата Вашингтон) пред шефовете на разузнавателната общност.

Особено важна е речта на Байдън в Лэнгли, която може да се обобщи накратко с формулата "Путин няма нищо освен ядрени оръжия и петролни находища, той е много уязвим".

С една дума, "смилете се над бедния Путин, не го закачайте..." И какво би станало? Ами това, че путиновият режим е толкава крехък, че може да се разпадне от мъничко по-сериозно сътресение. И тогава какво? Америка е абсолютно неподготвена за такъв изход.

Зная много за путиновия режим, на първо място за пороците му, които го теглят към гроба. Но не се съмнявам, че разузнавателната общност на САЩ (а оттам и Байдън, който за разлика от Тръмп се отнася към нея много сериозно) знае още повече, а най-важното е, че го знае с всички детайли.

Както пишат още византийските автори, лишавайки циклопа Полифем от единственото му око, Одисей спасява себе си и своите спътници. Но няма Одисей, който да ослепи империя, виждаща с хиляди очи на ловни хрътки.

С една дума, американските служби знаят за режима на Путин, ако не всичко, то почти всичко. А какво всъщност знаят Байдън и неговите съветници за днешна Русия? Например, това:

(а) Коронавирусът опустоши Руската федерация и по-точно някои региони от периферията й. По официални (явно занижени) данни, през 2019 г. (още преди да започне пандемията) естественият (противоестествен) отрицателен прираст на населението надхвърли 300 хиляди души. През 2020 г, в условията на коронавируса и ескалиращия хаос, спадът в броя на населението надхвърли 600 хиляди души. Пред първата половина на 2021 г. той е над 400 хиляди души.

За две години и половина населението е намаляло с 1.5 милиона души. И това е без да смятаме онези 400-500 хиляди нерегистрирани смърти, клошарите, и "безследно изчезналите лица" (неведнъж съм писал за това).

Това са страшни числа, изобщо немислими в мирно време. Като теглим чертата, към средата на 2021 г. постоянното население на Руската федерация (без окупирания Крим), очевидно се стопило до 139 милиона души или дори по-малко. Впрочем, тук влизат (по достоверни данни) около 1 милион "нелегални китайци".

По-рано отрицателният прираст се компенсираше с лихви от притока на имигранти (роби без документи или полуроби с документи). Но от януари 2019 г. до юни 2021 г. заради коронавируса и съпътстващите го фактори имиграцията беше с ниски нива (или дори отрицателна заради експулсирането на "излишните" мигранти от Средна Азия и Задкавказието), а емиграцията силно нарасна.

Потвърждение за острата демографска криза е резкият спад в броя на пенсионерите в Руската федерация (преди това той растеше непрекъснато): за две години и половина, по данни на Росстат (държавната статистическа служба на Русия - б.р.) той е намалял от 43.8 милиона в края на 2018 г. до 42.3 милиона в средата на 2021 г. (включвайки и Крим, но това е несъществено). Но и броят на "непенсионерите" за последните две и половина години е намалял!

Важно е, че през втората половина на 2021 г. населението намалява също толкова интензивно, както и през първата. А още по-важно е, че има и много по-страшни оценки на руската демография.

Анализаторът Александър Немец: Разпадът на Русия вече е в ход

Анализаторът Александър Немец: Разпадът на Русия вече е в ход

"Китайският фактор" се активизира...

(б) В най-голяма степен през 2019-21 г. от демографската катастрофа очевидно са пострадали източните региони на Руската федерация — от Красноярск до Тихия океан. В средата на 2021 г. постоянното население на източните региони е било не повече от 9 милиона души, сред които 500-600 хиляди "нелегални китайци". (Това число - "500 хиляди китайци, нелегално живеещи в Източен Сибир и в Далечния изток", беше посочено през 2021 г. от различни сайтове. Явно това е достоверна оценка. - б.а.)

Намаляването на населението е за сметка на отрицателния естествен прираст и на изселването на местното население към "процъфтяващите" западни региони — Москва, Московска област, Петербург, Краснодарския край и дори Крим.

Може да посочим, че през 2020 г. (официално) средната продължителност на живота в Руската федерация е спаднала до 71.5 г., а в източните региони тя не достига и 70 г. А и средните доходи там са много по-ниски от средните за страната.

И което е пределно важно, в Кремъл и други "ключови структури" в центъра на Москва разглеждат източните региони като изгубена (отрязана) територия. Плановете на Москва предвиждат по-голямата част от населението на Руската федерация да се съсредоточи в шест мегаграда, най-източните от които са Новосибирск, Томск и Кузбас.

Тези "мегапланове" не обхващат източните региони. Може да кажем, без особен риск да сгрешим, че Москва предварително ги е предала на Китай. Широко известно е, че Китай контролира ако не цялата икономическа дейност в тези региони, то по-голямата част от нея. Половин милион (или повече) млади, енергични, предприемчиви китайци правят това много ефективно.

Тази дейност включва износ на дървесина, на злато и (вероятно) уранова руда, байкалска вода в бутилки и цистерни, доставки на природен газ от Якутия, отглеждане на соя за китайския пазар... Местното началство получава комисионни от тази икономическа дейност или просто подкупи.

Изумителната корупция в Руската федерация, включително в източните региони, облекчава китайската експанзия. Така се осигурява "местният политически компонент" на китайската експанзия.

(в) А как стоят нещата с "военния компонент"? През последните години Китай построи до общите си граници с всички руски региони в Далечния изток бетонни пътища, по които може да преминава бронирана техника. (По отношение на китайско-руската граница при Задбайкалския край имам точна информация — в края на 2018 г. разговарях с хора "оттам", които бяха пристигнали в Минеаполис.)

В нужния момент — да кажем, когато в Русия започне неконтролируем разпад (това може да стане във всеки момент), китайската бронирана техника ще влезе в пограничните региони на Руската федерация и бързо ще прекоси голямо разстояние. В тези региони отдавна няма що-годе сериозни военни сили, които да се противопоставят на подобна операция.

Но, може би, Москва ще се опомни и ще отговори на удара с удар? Само че в Москва вече няма кой да направи това. По време на коронавируса "бункерният дядка" явно е изгубил контрола над ситуацията. Реалната власт се озова у военния министър Шойгу, "московския сатрап" Собянин, директорката на Централната банка на Руската федерация Набиулина и няколко главни мерзавци от "Обединеното министерство на страха".

Путин като че ли споява цялата тази, извинете, утайка, но само до първата сериозна криза. А когато тя настъпи, всичко ще се разпадне. И първи ще отпаднат източните региони.

Знаят ли за "заплахата от Изток" в Москва? Разбира се, че знаят, но (както вече казах по-нагоре) нямат абсолютно никакво намерение да й се противопоставят. Нямат нито сили, нито желание, а и всичко е предварително платено. Обърнете внимание, че Шойгу, когото често наричат приемник на Путин, има прекрасни връзки с командването на китайската армия.

Тук прекъсвам разказа за това КАКВО знаят Джо Байдън и неговите съветници за уязвимите точки на путиновия режим. Да, те знаят практически всичко и се опасяват да побутнат Путин по-силно, за да не предизвикат неконтролируем разпад.

Засега спирам дотук.

Превод: news.bg