Правителството на Сърбия назначи в четвъртък твърдолинейния проруски политик Александър Вулин за шеф на разузнаването на страната, предава Associated Press.

Александър Вулин, който беше вътрешен министър на Сърбия в предишното правителство, а преди това беше министър на отбраната, поема поста директор на БИА, сръбската разузнавателна агенция, се казва в изявление на правителството.

Като вътрешен министър на Сърбия Вулин посети Москва през август, рядко посещение на европейски държавен служител, което подчерта отказа на Белград да се присъедини към санкциите на Запада срещу Русия заради войната й в Украйна.

Тогава той каза на руския външен министър Сергей Лавров, че "Сърбия е единствената държава в Европа, която не е въвела санкции и не е част от антируската истерия".

Вулин е смятан за "човек на Москва" в сръбското ръководство. Назначаването му на такъв чувствителен пост в разузнаването се разглежда като поредното пренебрежение към Запада и неговите призиви към Сърбия да приведе външната си политика в съответствие с ЕС, ако наистина иска да се присъедини към Европейския съюз.

Назначаването му възмути прозападната опозиция в Сърбия.

"Назначаването напълно ще спре сътрудничеството на БИА със западните служби за сигурност и ще допринесе за "допълнителната международна изолация на Сърбия", се казва в изявление на опозиционната партия ."Движение на свободните граждани"

В него се посочва, че Вулин "открито защитава пропутиновски позиции" и се оценява, че назначението определя Сърбия "като единствен съюзник на Русия в Европа".

Мариника Тепич от опозиционната Партия за свобода и справедливост каза, че е убедена, че назначаването на Вулин "показва, че Сърбия върви към диктатура", в която "ще бъдат разрешени всички средства в борбата срещу политическите опоненти".

Вулин вече заяви, че Сърбия трябва да се откаже от целта си за членство в ЕС и вместо това да се обърне към Москва, като често критикува съседните на Сърбия държави и техните лидери и ги нарича с унизителни имена. Той има забрана за влизане в Хърватия.

Вулин се застъпва за създаването на "сръбски свят" , подобно на идеята за "руския свят", който да обедини всички сърби на Балканите под едно знаме, водено от сръбския президент Александър Вучич.

Съобщава се, че миналата година Вулин е създал "работна група" с Николай Патрушев, влиятелният секретар на Съвета за сигурност на Кремъл, за борба с "цветните революции" - поредица от масови протести, които понякога водят до свалянето на автократични режими най-вече в Близкия изток и Азия.

Сръбските независими медии съобщиха, че на срещата им в Москва в края на миналата година Вулин е предал на Патрушев записи от белградска среща, проведена от членове на руската опозиция. За опозиционните групи беше трудно да организират срещи в Русия и избраха Белград, защото не се нуждаят от визи, за да влязат в Сърбия.

Малко след срещата в Белград някои от присъстващите бяха арестувани в Русия. Вулин отрече да е предал записите на Патрушев.

Сърбия и Русия взаимно ще се консултират за външните си политики

Сърбия и Русия взаимно ще се консултират за външните си политики

Двете страни подписаха споразумение на срещата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк