Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) обяви, че е избрала една американска и една финландска компания за унищожаването на сирийските химически оръжия, съобщава „Франс прес".

Организацията поясни, че финландската "Ekokem OY AB" ще унищожи съдържанието на химическите оръжия и ще се справи с отпадъчните води при операцията на американски кораб.

Американската "Veolia Environmental Services Technical Solutions" ще бъде ангажирана с унищожаването на всички останали химикали. Двете компании са избрани след обявения от организацията търг на 20 декември миналата година. В него участваха 14 фирми.

Завършекът на този процес представлява важна стъпка към пълното унищожение на сирийските химически оръжия в съгласувания период", допълват от ОЗХО.

Сред компаниите кандидати бяха френската Airbus, китайската National Chemical Corporation, швейцарската Dottikon и базираната в САЩ Paragon Waste Solutions.

Германия обяви януари, че ще помогне в унищожаването на отпадъците, а пък Великобритания заяви през декември, че ще унищожи 150 тона индустриални химикали.

Унищожаването на всички химикали ще струва между 25 и 30 милиона евро.
Сирия има 700 тона опасни химикали, 500 тона прекурсори и около 120 тона изопропанол, който може да използва за направата на иприт.

Химикалите ще бъдат унищожени на американския кораб Cape Ray.