Американският окръжен съдия Алън Уинзор във Флорида отказа да блокира щатския закон, забраняващ на граждани на Китай и други "страни, предизвикващи загриженост", да купуват домове или земя в щата, съобщава "Ройтерс".

Според него тъй като забраната се основава на гражданство, а не на раса или национален произход, тя вероятно не нарушава конституцията на САЩ или законите, които забраняват жилищната дискриминация.

Уинзор отхвърли предложението на четирима китайски граждани да блокират закона. В момента те очакват изхода от делото им, заведено през май.

Ашли Горски, адвокат в Американския съюз за граждански свободи, който представлява ищците, каза, че групата ще обжалва.

Законът на Флорида забранява на лица "живеещи" в Китай, както и на такива, които не са граждани на САЩ и нямат зелена карта, да купуват сгради или земя в щата.

Байдън подписа търговското споразумение между САЩ и Тайван

Байдън подписа търговското споразумение между САЩ и Тайван

Ключов документ за Белия дом

Той също така забранява на повечето граждани на Куба, Венецуела, Сирия, Иран, Русия и Северна Корея да притежават собственост в близост до военни съоръжения и инфраструктура като електроцентрали и летища.

Законът има тясно изключение, което позволява на притежателите на нетуристически визи от тези страни да притежават един имот, който да е на поне 8 км от критична инфраструктура.

Когато губернатор Рон ДеСантис подписа закона през май, той обяви, че това ще помогне за защитата на американците от влиянието на Китайската комунистическа партия.

Неправителствената организация Американски съюз за граждански свободи твърди, че законът нарушава гаранциите на Конституцията на САЩ за равни права и справедлив процес, както и федералния Закон за справедливо жилищно настаняване, който забранява жилищната дискриминация въз основа на раса и национален произход.

Миналия месец администрацията на Байдън подаде кратко становище, в което се съгласи, че законът на Флорида нарушава последния.

Според Уинзор обаче, тъй като законът се прилага за всеки, който "живее" в Китай, той може да се прилага и за лица, които не са родом от Китай и следователно не дискриминира въз основа на никакви защитени черти.