Бившият губернатор на щата Уисконсин Скот Уокър в статия за американския вестник The Washington Times пише за слабостта на американската армия и колосалните проблеми пред нея. Един от най-сериозните е, че почти 75% от американските тийнейджъри са негодни за военна служба.

"Живеем в свободна държава благодарение на смелите. И изглежда, че много американци не осъзнават важността на това. Трябва да положим повече усилия за пълното функциониране на военната служба в Съединените щати," пише Уокър.

Според наскоро публикувани доклади тази година армията на САЩ е била окомплектована едва на 40%. И въпреки че планираният брой новобранци във всеки род войски е бил постигнат, резервът е съкратен главно в сухопътните войски и флота.

В ранните етапи на пандемията от COVID-19, поради несигурност за бъдещето, много военни удължиха договорите си за допълнителен период. Затварянето на училища и колежи обаче значително повлия на дейността по набиране на персонал. Сега много военни напускат службата и са изправени пред сложна конкуренция за намиране на работа. При липса на промяна високите нива на съкращения и намаляващото набиране на военни ще създадат редица проблеми.

За голяма изненада на автора, около 75% от американските тийнейджъри на възраст от 17 до 24 години са негодни за служба поради липса на образование, затлъстяване, други физически проблеми и криминални досиета, според доклад на Mission: Ready group. Това е огромен проблем, защото значителен брой млади хора от т. нар. поколение Z не са готови за военна служба.

Според автора до голяма степен за това са виновни прогресивните политики, синдикалните лидери и служителите в системата на образованието. Двугодишната карантина се отрази пагубно на учениците и този проблем тепърва започва да излиза на повърхността, както и проблемите с физическото и психическото здраве на подрастващите. Младите хора може да не се сблъскат с тежките последици от COVID-19, но локдауните са причинили едни от най-дългите периоди на изолация, които някога са преживявали.

След като се върнаха към нормалното, училищата се съсредоточиха върху пресилени неща като расова теория и проекта 1619, вместо да учат децата на основни умения като четене, писане, математика, наука и обективна американска и световна история. Твърде много ученици са попаднали в капана на такива проблемни училища.

Децата трябва да прекарват по-малко време във видеоигри и сърфиране в интернет и повече време на открито: да играят, да посещават паркове и да разглеждат забележителности. Добрата физическа форма не предполага спортни награди, а изисква активност без електронни джаджи.

Според автора децата трябва да бъдат върнати към религиозните основи; време е да се върнат в лоното на църквата. Подкрепата на духовните организации може да се използва за справяне със стреса и самотата по време на пандемията.

По отношение на набирането на младежи за въоръжените сили трябва да се предприемат действия в редица области. Първо, никога повече да не се допуска срамно бягство като това, което видяхме в Афганистан. Падането на морала на американските военнослужещи и ветерани се отрази негативно върху желанието на младите хора да подпишат договор за постъпване във въоръжените сили на САЩ.

Мнозина с право смятат, че руският президент Владимир Путин е започнал своята "специална операция" в Украйна именно поради слабостта, която правителството на САЩ показа с изтеглянето на войските от Афганистан. В резултат на това е създаден прецедент за други диктатори, който ги тласка да предприемат стъпки без страх от възмездие. САЩ трябва да се върнат към времето, когато светът гледаше на страната нито като на свой най-добър приятел, нито като на най-голям враг.

Според автора трябва да се спре разпространението на "новата етика" в армията. За да победят врага, американските военни мъже и жени трябва да бъдат обучени и да работят заедно, независимо от раса, пол, религия или други вярвания. Враговете на САЩ само се радват на липсата на нужното внимание към този проблем от страна на хората на ръководни позиции.

Американските военни се нуждаят от подходящо оборудване и адекватно заплащане. Като бивш губернатор авторът се гордее, че подобренията направени от него са превърнали Уисконсин в най-добрия щат за живот на ветераните. Според него САЩ трябва правилно да обучават, оборудват и заплащат на военнослужещите, както и да се погрижат за издръжка на техните семейства. Това според него е не само правилно, но също така ще помогне при набирането и задържането на военнослужещи.

Стив Уокър припомня, че през 80-те години на миналия век президентът Роналд Рейгън пое отговорността да възстанови американската армия, въвеждайки Америка в едно от най-мирните времена в нейната история. Доналд Тръмп предприе подобни действия, когато беше президент. Според автора САЩ се нуждаят от лидери, които наистина разбират, че мирът се пази със сила. И трябва да се захванат с подкрепата на военнослужещите.

Голямото завръщане на добрия стар империализъм

Голямото завръщане на добрия стар империализъм

Стабилността на Русия е нещо, което трябва да тревожи Запада и проблемите няма да свършат с поражението на Путин. Западът винаги ще трябва да се справя с Русия, по един или друг начин