Стратегическият височинен разузнавателен дрон RQ-4B Global Hawk на американските военновъздушни сили е извършил първия си полет в близост до руската граница в Черно море от началото на годината, съобщава сайтът ItaMilRadar.

Американският безпилотен самолет, който излетя от военновъздушната база "Сигонела" на италианския остров Сицилия, пътува южно от кримското крайбрежие в продължение на около 20 часа. В същото време полетът е извършен на значително разстояние от границите на Русия.

Такива полети се извършват на по-голямо разстояние, отколкото преди, след инцидента с безпилотния самолет MQ-9 Reaper на американските военновъздушни сили през март миналата година, когато американските военни заявиха, че той е паднал в морето, след рисковото приближаване на руски изтребители Су-27.

Тогава руските военни заявиха, че руските изтребители не са използвали оръжия срещу американския дрон над Черно море и че причината за свалянето му е била рязкото му маневриране. Пентагонът обаче разпространи и видео, на което се вижда как единият изтребител облива с гориво дрона.

Руската ПВО отбива атака по Севастопол
Обновена

Руската ПВО отбива атака по Севастопол

Закриха и движението по Кримския мост над Керченския пролив

След инцидента американските разузнавателни дронове започнаха да летят на по-голямо разстояние от руските граници, което според американските военни е намалило количеството на получаваната разузнавателна информация.

По време на полетите на дроновете RQ-4B и MQ-9 миналата година, когато руски изтребители прелитали към тях, те незабавно променяли посоката на полета си и напускали районите, в които извършвали въздушно разузнаване.

Русия изтегля военните си кораби от Крим в Абхазия поради украински удари

Русия изтегля военните си кораби от Крим в Абхазия поради украински удари

Украинските удари промениха схемата на операции на руския флот

Безпилотният самолет Global Hawk е предназначен за провеждане на стратегическо въздушно разузнаване над голяма част от територията на противника за дълъг период от време.

Когато лети на голяма височина, той е способен да обследва големи територии, да извършва разузнаване с висока резолюция на точкови цели и да предава разузнавателна информация на командирите в реално време.

Global Hawk, чието тегло при излитане е 15 тона, а размахът на крилата - около 40 м, може да патрулира в продължение на 30 часа на височина до 18 000 м.