Американски кораб акостира днес в Испания и ще изчака сирийските власти да предадат химическите оръжия, за да може после да ги унищожи в морето, обявиха от американското посолство в Испания, цитирани от „Франс прес".

Корабът MV Cape Ray  "акостира днес във военната база Рота за рутинно посещение", за да може екипажът да си почине и корабът да бъде снабден с провизии на испанския южен бряг", обявиха в съобщение от американското посолство.

„Когато Сирия изпълни нареждането на ООН да предаде химическите материали, Cape Ray ще напусне Рота в посока пристанище в Италия, където ще бъде натоварен", подчертава се в съобщението.

„Неутрализирането" на оръжията ще стане в международни води според плана на ООН, допълниха от посолството.

Американският плавателен съд отплава от Вирджиния на 27 януари за италианското пристанище Джоя Тауро.

Опасният сирийски товар включва иприт, зарин и други химически агенти.

Дългият близо 200 метра товарен кораб е снабден с две големи системи за хидролиза за унищожаване на химикалите. На кораба има 35 души екипаж и екип от 63 души, които ще се занимават с унищожаването на химикалите и ще следят за безопасното провеждане на операцията.

САЩ обяви, че операцията не е заплаха за околната среда.

До момента три партиди с химически оръжия са напуснали Сирия, но Дамаск изпусна няколко крайни срок за изнасяне на всички най-опасни химикали от страната. ООН призова Дамаск да побърза. До 30 юни 2014 година трябва да бъдат унищожени всички химически оръжия на Сирия.

Междувременно в Сирия продължават боевете между армията и бунтовниците.

Сирийските правителствени сили са подновили бомбардировките над град Ябруд, където е разположено последното укрепление на бунтовниците в планината Каламун, съобщава БиБиСи.

От вчера сирийската армия използва бойни самолети и артилерия, за да превземе стратегическия град, който се намира близо до границата с Ливан.

Жителите на района бягат към съседната страна.

Армията и „Хизбула" водят операция в района от средата на ноември 2013 година. Силите на президента Башар Асад вече превзеха няколко града в района.

Бомбардировки има и в Алепо. Сирийският център за човешките права обяви, цитиран от АП, че най-малко 51 души са убити за ден при въздушни удари на сирийската армия над квартали в Алепо, които са контролирани от опозицията.