Редник Травис Кинг, американският войник, който избяга в Северна Корея през юли, е в ареста на САЩ и се прибира у дома, след като беше експулсиран от Северна Корея в Китай, предава "Ройтерс".

Въпреки че подробностите за дипломацията, довела до трансфера на Кинг, останаха оскъдни, това беше рядък пример за сътрудничество между Съединените щати, Северна Корея и Китай. Държавният департамент съобщи, че се очаква Кинг да се върне в Съединените щати по-късно в сряда.

23-годишният Кинг внезапно избяга в Северна Корея на 18 юли, докато беше на цивилна обиколка на силно укрепената граница, след което веднага беше задържан.

Вашингтон отказа да го обяви за военнопленник въпреки разгорещения дебат в правителството. От своя страна Северна Корея изглежда е третирала неговия случай като нелегална имиграция.

Севернокорейската държавна информационна агенция KCNA каза, че Кинг е казал на Пхенян, че е влязъл в Северна Корея незаконно, защото е разочарован от неравнопоставеното американско общество.

Решението на Северна Корея да експулсира Кинг, публикувано от KCNA, подробно описва окончателните резултати от разследването на преминаването на границата му. Миналия месец беше казано, че той иска убежище в Северна Корея или другаде заради малтретиране и расова дискриминация в американската армия.

Шведското правителство, което представлява интересите на САЩ в Северна Корея, тъй като Вашингтон няма дипломатическо присъствие в страната, извади Кинг от Северна Корея и го доведе в Китай.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза пред репортери, че Кинг е бил посрещнат от американския посланик в Пекин Никълъс Бърнс в Дандонг, Китай, речен град, граничещ със Северна Корея. Милър каза, че Кинг е летял оттам до Шенян, Китай, след това до военновъздушната база Осан в Южна Корея.

Изразявайки благодарност на Швеция и Китай, американски официални лица, цитирайки американски дипломатически представители, които са видели Кинг, казаха на репортери, че той изглежда в добро здраве и е "много щастлив", че е на път за дома. Той успя да разговаря със семейството си след освобождаването си от Северна Корея.

Освобождаването му последва месеци на интензивна дипломация, казаха американски служители, като добавиха, че не са направени никакви отстъпки на Севера в замяна на Кинг.

"Според нас този инцидент показва, че поддържането на комуникационните линии отворени дори когато връзките са обтегнати е наистина важно нещо и може да доведе до резултати", каза високопоставен служител на администрацията.

"Ние отново сме готови за всяка по-нататъшна дипломация, която би могла да бъде възможна."

Милър каза, че не гледа на завръщането на Кинг като на знак за по-широк пробив със Северна Корея и че Китай не е служил като посредник по въпроса, а по-скоро като транзитен пункт за войника.

Китайското посолство във Вашингтон не отговори веднага на искане за коментар.

Министерството на външните работи на Южна Корея приветства освобождаването на Кинг от Северна Корея и каза, че е било информирано от Вашингтон за развитието, без да дава подробности.

Кинг , който се присъедини към американската армия през януари 2021 г., беше изправен пред две обвинения в нападение в Южна Корея. Той се признава за виновен в един случай на нападение и унищожаване на обществена собственост за повреда на полицейска кола по време на тирада с ругатни срещу корейци. Той трябваше да се сблъска с още дисциплинарни мерки, когато пристигна обратно в Съединените щати.

Кинг е приключил излежаването на военен арест и е бил на летището в очакване на американски военен транспорт до собствената му част в Съединените щати. Вместо това той напусна летището и се присъедини към обиколка на граничната зона, където избяга въпреки опитите на южнокорейски и американски пазачи да го спрат.

Един американски служител каза, че военните ще обмислят административни действия срещу Кинг, след като той бъде оценен, преминат през процес на реинтеграция и се събере отново със семейството си в Съединените щати. Служителят отказа да отговори директно дали Кинг ще бъде изправен пред военен съд.

КНДР реши да експулсира американеца, избягал в страната през юли

КНДР реши да експулсира американеца, избягал в страната през юли

Той е признал че таи "лоши чувства срещу нечовешко малтретиране и расова дискриминация" в американската армия