Германският външен министър Аналена Бербок пристигна в столицата на Украйна на предварително необявено посещение, съобщават Der Spiegel и украински медии.

Според Der Spiegel Бербок е призовала за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна. Според изданието пътуването й до Харков е било отменено от съображения за сигурност. През нощта Харков попадна под нов руски обстрел.

Германският външен министър е на посещение в Украйна за пети път от началото на войната. Визитата се пази в тайна. При пристигането си Бербок спомена за трудната ситуация в страната и увери Украйна в солидарността на европейските страни, пише германското издание.

"Ситуацията в Украйна рязко се влоши отново поради масирани руски въздушни удари по гражданска инфраструктура и руската офанзива в района на Харков", каза тя.

Руски дрон преследвал кортежа на Аналена Бербок в Николаев

Руски дрон преследвал кортежа на Аналена Бербок в Николаев

Руски дрон прелетя зад кортежа на гостуващия в Николаев ръководител на германското външно министерство

Припомняе, че някои германски депутати както от управляващите, така и от опозиционните партии подкрепиха идеята съюзниците да защитават въздушното пространство над Западна Украйна от територията на НАТО, съобщи германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) на 11 май.

FAZ писа, че някои експерти като Нико Ланге от Мюнхенската конференция по сигурността или генерал-лейтенант Хайнрих Браус, бивш заместник-генерален секретар на НАТО, са предложили да бъдат свалени руски ракети над граничните райони на Украйна от Полша и Румъния.

"Защитата на въздушното пространство над Украйна от Полша и Румъния не трябва да се изключва в дългосрочен план", каза Антон Хофрайтер от съуправляващата Зелена партия.

Въпреки това депутатът добави, че въпросът в момента "не се обсъжда", тъй като съюзниците се фокусират върху предоставянето на допълнителна помощ за отбрана на Киев.

Берлин доказа, че е лидер в подкрепата за противовъздушна отбрана на Украйна, стартирайки съюзническа инициатива, насочена към осигуряване на допълнителни системи за противовъздушна отбрана и обещавайки своя трети Пейтриът на Киев.

Блинкън от Киев: Русия трябва да плати за това, което унищожи

Блинкън от Киев: Русия трябва да плати за това, което унищожи

САЩ възнамеряват да конфискуват замразени руски активи, за да направят това