Хакерите от Anonymous ("Анонимните") заплашиха да отмъстят на британската властова върхушка за арестуването на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж.

"Освободете Асандж - или ще си платите", се предупреждава в изявление, публикувано на портала Anonews.

Асандж бил свързан с руски хакери, живеещи в Еквадор

Асандж бил свързан с руски хакери, живеещи в Еквадор

"Съществува план за дестабилизиране на Еквадор, който е свързан с геополитически интереси"

В изявлението се отбелязва, че основателят на WikiLeaks e номиниран за Нобелова награда за мир всяка година от 2010 г. насам, а делото му привлече вниманието на международните медии.

"Хората по целия свят го обичат, особено тези, които са достатъчно умни да провиждат пропагандата, която оправдава външната политика на САЩ и техните съюзници", се подчертава в изявлението.

Основателят на WikiLeaks беше арестуван в Лондон вчера след решението на Еквадор да прекрати предоставеното му през 2012 г. политическо убежище заради многократни нарушения на международните конвенции.

САЩ повдигнаха обвинения срещу Асандж за заговор с Челси Манинг

САЩ повдигнаха обвинения срещу Асандж за заговор с Челси Манинг

За проникване в компютри и кражба на класифицирана информация

Той беше арестуван по заповед, издадена през 2012 г. за неявяване в британски съд. Също така заповед за арестуването му беше издадена от Швеция (по обвинение в изнасилване) и от САЩ (по обвинение в заговор с Челси Манинг и публикуването на откраднати от тях служебни документи).

Както заяви президентът на Еквадор Ленин Морено, британските власти са обещали, че Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, в която би могъл да бъде подложен на изтезания или да бъде изправен пред смъртно наказание.

Заседание по делото ще се проведе на 2 май. До 12 юни САЩ трябва да предоставят на Великобритания всички документи за екстрадиция.

Основателят на WikiLeaks придоби известност във връзка с публикуването на секретни документи за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за изтезанията на задържани в лагера в Гуантанамо.

Русия за ареста на Асандж: Ръката на демокрацията стиска гърлото на свободата

Русия за ареста на Асандж: Ръката на демокрацията стиска гърлото на свободата

Кремъл се надява, че правата на Асандж ще бъдат спазени