Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в ранните часове в сряда в Джеда и двамата са обсъдили широк кръг от двустранни въпроси в "отворен, откровен" разговор, предава Ройтерс, като цитира изявление на американски представител.

Висшият американски дипломат пристигна в Саудитска Арабия късно във вторник за дългоочаквано посещение на фона на значително влошените връзки между двете страни поради задълбочаващи се разногласия в много сфери - от политиката на Иран до проблемите на регионалната сигурност, цените на петрола и човешките права.

Вашингтон също така се надява да продължи разговорите за възможно нормализиране на връзките между кралството и Израел, като същевременно се стреми да противодейства на разширяващото се китайско и руско влияние в региона.

Блинкън и престолонаследникът, фактическият владетел на кралството, са разговаряли един час и четиридесет минути, като са обхванаха много теми, включително Израел, конфликта в Йемен, вълненията в Судан, както и спазването на човешки права в Саудитска Арабия.

"Имаше добра степен на сближаване на потенциални инициативи, където споделяме едни и същи интереси, като същевременно признаваме къде имаме различия", каза американският служител пред Ройтерс.

САЩ участват във военно учение в Саудитска Арабия

САЩ участват във военно учение в Саудитска Арабия

Нови съюзници

Очакваше се голяма част от дискусията да бъде доминирана от възможното нормализиране на връзките между Саудитска Арабия и Израел, въпреки че официалните лица омаловажаваха вероятността за някакъв незабавен или голям напредък по въпроса.

Саудитска Арабия, мощен център в Близкия изток и дом на двете най-важни светилища на исляма, даде благословията си на съседите от Персийския залив Обединените арабски емирства и Бахрейн да установят отношения с Израел през 2020 г. при предишната администрация на САЩ на Доналд Тръмп.

Рияд не последва примера им обаче, заявявайки, че целите на палестинската държавност трябва да бъдат разгледани първо. През април Саудитска Арабия възстанови връзките си с Иран, регионален съперник и дори враг на Израел.

Иран отваря отново посолството си в Саудитска Арабия

Иран отваря отново посолството си в Саудитска Арабия

В съответствие със споразумение с посредничеството на Китай

Разработването на гражданска ядрена програма е сред условията на Рияд за нормализиране на връзките с Израел, каза източник, запознат с дискусиите, потвърждавайки материал на New York Times от март. Саудитски или американски служители не са потвърдили публично това.

Часове преди да замине за Саудитска Арабия, в реч във Вашингтон, Блинкън каза, че Съединените щати имат "истински интерес за националната сигурност" да се застъпват за нормализиране на саудитско-израелските връзки, но предупреди за времевата рамка.

Саудитския престолонаследник и Блинкън също така са обсъдили Йемен и потенциалните начини за разрешаване на оставащите проблеми, като американският държавен секретар е благодарил на престолонаследника за ролята на кралството в настояването за прекратяване на огъня в Судан и подпомагането на евакуацията на граждани на САЩ.

Блинкън също така е повдигнал проблемите с правата на човека в Саудитска Арабия, както на широко ниво, така и във връзка с конкретни случаи, но не става ясно кои са тези случаи.

Кралството налива стотици милиарди долари в трансформиране и отваряне на икономиката си, за да намали зависимостта от суровия петрол. Реформите бяха придружени от редица арести на критици на престолонаследника, както и на бизнесмени, духовници и правозащитници.

Саудитска Арабия: диверсификацията от панамериканизма

Саудитска Арабия: диверсификацията от панамериканизма

Основният приоритет за КСА остава същият: минимализирането на потенциалните рискове, идващи от геополитическата среда на страната