Индийски граничари убиха непалски гражданин при стрелба по време на местен спор. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки на информация от правителството на Непал. Стрелбата по границата е рядкост.

Убийството предизвика протести в района и в столицата на страната.

Индия и Непал споделят 1751-километрова отворена граница. Хиляди хора я пресичат всеки ден за работа и търговия. Непалски политици обаче често обвиняват Индия в намеса в делата й.

Десетки хора протестираха заради повреден водосток в Анандабазар близо до границата с Индия в четвъртък, когато индийските граничари открили огън и убили 25-годишен мъж, се казва в съобщение на правителството.

Говорителят на индийското външно министерство заяви, че индийските граничари са отправили искане до Непал да предостави съдебномедицинска експертиза и доклад за смъртта на жертвата.

Официални лица от двете държави са се срещнали и са се споразумели да предприемат стъпки за възстановяване на спокойствието.

В петък нови протести избухнаха в Анандабазар, който се намира на 477 километра югозападно от Катманду. По-голяма група от непалци атакуваха офиса на местната власт, обяви говорителят на вътрешното министерство Бал Кришна Панти.

Има напрежение в района, обяви и полицейски служител от района.

Друга група демонстранти опитала да проведе шествие пред Индийското посолство в Катманду в знак на протест заради стрелбата. Полицията обаче ги спряла и това довело до сблъсъци.

Връзките на Непал с Индия бяха обтегнати към края на 2015 г. и миналата година, след като обвини Индия, че мълчаливо подкрепя продължилата месеци наред блокада на гориво и стоки от хора от индийски произход, които се противопоставят на непалската конституция.