Апелативният съд в Амстердам заключи, че аргументът на руската страна за предполагаема измама от страна на бивши акционери на ЮКОС по време на арбитражното производство в Хага не може да отмени решенията за компенсации, съобщи "ТАСС".

Съдът "отменя решението от 20 април 2016 г.", в рамките на което са отменени задълженията на Руската федерация за изплащане на обезщетение, и "отхвърля исковете на Руската федерация".

Производството е инициирано от Hulley Enterprises, Yukos Universal и Veteran Petroleum, които са свързани с бивши акционери на ЮКОС. Международен арбитраж, създаден чрез посредничеството на Постоянния арбитражен съд в Хага, след 10 години разглеждане на делото през 2014 г., нареди на Русия да плати над 50 милиарда долара на три посочени компании.

В края на 2014 г. руската страна обжалва присъдата. През 2016 г. Окръжният съд в Хага застана на страната на Руската федерация и отмени това решение.

По-специално руската страна настоя, че Постоянният арбитражен съд по принцип не е компетентен да разглежда този случай. Съдът разгледа спора въз основа на договора за енергийната харта, който временно се прилага от Русия с изключение на разпоредби, които противоречат на руските закони. По този начин Москва посочи, че спорът, според руското законодателство, е трябвало да се разглежда в съдилищата на Руската федерация.

Апелативният съд в Хага заключи през 2020 г., че хартата може да се прилага само в нейната цялост и потвърди присъждането на компенсации на бивши акционери.

Русия подаде касационна жалба до Върховния съд на Нидерландия, който през 2021 г. уважи жалбата на Руската федерация по една точка - че бившите акционери на ЮКОС уж са извършили измама по време на арбитражното производство. Руската страна настоя, че бившите акционери на ЮКОС са фалшифицирали доказателства в продължение на няколко години, криейки истинските методи на присвояване от петролната компания.

След решението на Върховния съд на Нидерландия тази точка беше разгледана от Апелативния съд на Амстердам. Всички други оплаквания от Русия, включително прилагането на договора към Енергийната харта, бяха отхвърлени от Върховния съд на Нидерландия, а решенията по тях бяха признати за окончателни.

ЕС затяга санкциите срещу Русия след смъртта на Навални
Обновена

ЕС затяга санкциите срещу Русия след смъртта на Навални

Съюзът е напът да приеме своя 13-и санкционен пакет