В Амстердам 33 души бяха задържани при протест срещу ограниченията, наложени във връзка с коронавирусната инфекция. Това съобщи полицията в холандската столица.

25 души са задържани с мотива, че "могат да нарушат обществения ред". Също така служителите на реда задържат трима пътници в колата, където са намерени оръжия с остриета. В друга кола полицията открива зашеметяващ пистолет. Още четирима бяха задържани на Музейния площад в центъра на града.

Над 100 задържани след протеста в Амстердам

Над 100 задържани след протеста в Амстердам

Хиляди се надигнаха срещу ограниченията в страната

Както отбелязват от полицията, следобед на 31 януари на площада на музеите се проведе демонстрация, в която взеха участие около 600 души. "Полицията се намеси, защото беше забранено да се провеждат митинги на това място", се казва в съобщението.

Безредиците в Холандия започнаха, след като властите наложиха вечерен час на 23 януари в страната от 21:00 до 4:30. Тази мярка ще важи до 10 февруари.

В няколко града полицията използва палки, сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращите. Властите също съобщават за множество случаи на грабежи. По-специално протестиращите подпалиха автомобили, разбиха витрини и хвърляха камъни по полицаите.