Германската полиция арестува трима души в неделя заради предполагаем заговор за нападение срещу катедралата в Кьолн в новогодишната нощ, съобщи АФП.

"Предполагаемото средство за нападение" е автомобил, съобщиха от полицията в западния град, като добавиха, че около обекта са засилени мерките за сигурност.

Смята се, че тримата заподозрени са свързани с таджик, който беше арестуван на Бъдни вечер, заяви началникът на полицията в Кьолн Йоханес Херман.

Таджикът беше задържан от германската полиция в същия ден, в който Австрия обяви ареста на други трима заподозрени във Виена.

Тогава вестник Bild съобщи, че и четиримата са таджики, за които се твърди, че са искали да извършват нападения за Ислямска държава - Хорасан, разклонение на ИД в Афганистан.

"Ислямистки хора и групи" са "по-активни от всякога в момента", предупреди Херберт Ройл, министър на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия, където се намира Кьолн.

Разследванията след ареста на таджика преди седмица са установили, че има заговор за използване на автомобил като средство за нападение, но "по какъв начин, не ни е известно", заяви Франк Висбаум от полицията в Кьолн.

Служителите са изпратили кучета, които да претърсят подземния паркинг на катедралата за експлозиви, но все още не са открили нищо подозрително.

Въпреки това мерките за защита са значително засилени, като от днес следобед около 1000 полицаи са разположени за "защита на катедралата и населението в центъра на Кьолн".

Хербет Ройл изрази увереност, че новогодишните празници ще продължат.

"Смятам, че днес хората в Кьолн могат да празнуват спокойно", каза той.

Шофьор прегази пешеходци на летището в Кьолн

Шофьор прегази пешеходци на летището в Кьолн

Той е оказал съпротива при ареста

През последните седмици Германия е в състояние на повишена готовност за възможни ислямистки нападения, като в края на ноември ръководителят на вътрешното разузнаване на страната предупреди, че рискът от такива нападения е "реален и по-висок от дълго време" заради войната между Израел и Хамас.

Най-смъртоносната атака на ислямски екстремисти в Германия беше извършена от привърженик на ИД, който през декември 2016 г. се вряза с камион в берлински коледен базар, убивайки 12 души.

Германия издаде забрана за дейности на Хамас и на организации, свързани с групировката, след нападението на бойците срещу Израел, при което загинаха около 1140 души, повечето от които цивилни, по данни на АФП, базирани на израелски данни.

Бойците на Хамас също така взеха около 250 заложници, от които се смята, че поне 129 все още се държат в Газа.

Обезвредиха самоделна бомба във влак до Кьолн

Обезвредиха самоделна бомба във влак до Кьолн

Вестник "Билд" пише, че откритото устройство е самоделна бомба

В отговор на най-смъртоносната атака в своята история Израел обяви, че ще унищожи Хамас и започна безмилостни бомбардировки на ивицата Газа преди сухопътната офанзива там.

Правителството на Хамас в Газа заяви, че броят на загиналите на палестинската територия е достигнал 21 822 души, предимно жени и деца.