Пол Уелан, бившият американски морски пехотинец, арестуван в Москва по обвинения в шпионаж, е имал контакти онлайн с повече от 20 руснаци с военно минало. Това показва анализ на социалните мрежи, направен от агенция "Ройтерс".

Руснаци с военно образование или с минало на военнослужещи съставляват близо половината от повече от 50 приятели на Уелан във "В Контакте", популярна руска социална мрежа, която наподобява "Фейсбук".

Русия повдигна обвинение за шпионаж на арестувания американец

Русия повдигна обвинение за шпионаж на арестувания американец

Въпреки противопоставянето на САЩ

Най-малко 12 от неговите приятели са получили военно образование в Русия, а най-малко още 11 от приятелите му са служили в армията или в службите за сигурност.

В допълнение около една пета от хората в списъка с приятели на Уелан са работили в сферата на информационните технологии, инженерството или гражданската авиация, като една четвърт не са свързани с военния или техническия сектор, а за останалите няма информация.

САЩ настояват Русия да освободи американеца, обвинен в шпионаж

САЩ настояват Русия да освободи американеца, обвинен в шпионаж

Вашингтон настоява за достъп до задържания американец до края на деня

Семейството на Уелан казва, че той е невинен и е бил в Москва за сватба, когато е бил арестуван миналия месец. Профилът в "Туитър" "Свобода за Пол Уелан", управляван от семейството, използва хаштага "ПростоТурист" в една от публикациите си.

Руските власти не предоставиха подробности за предполагаемия му шпионаж, а руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) не отговори на въпросите дали дейността на Пол Уелан онлайн е свързана с неговото задържане.