Кабинетът на премиера на Армения Никол Пашинян в събота предложи на властите в Азербайджан двустранен механизъм за разследване случаи на нарушаване на примирието. Изявлението е публикувано в официалния канал в Telegram на кабинета на министрите на Армения, съобщава ТАСС.

"В продължение на изявлението на министър-председателя на Армения от 15 юни тази година и въз основа на факта, че арменското правителство възнамерява да предотврати възникването на напрежение, кабинетът на министър-председателя по дипломатически канали предложи на администрацията на президента на Азербайджан за създаване на двустранен механизъм за разследване на случаи на нарушения на примирието", се казва в изявлението.

Френските оръжия скараха отново Армения и Азербайджан

Френските оръжия скараха отново Армения и Азербайджан

Баку упрекна политиката на Париж спрямо Южен Кавказ

В документа се отбелязва още, че напоследък Министерството на отбраната на Азербайджан редовно разпространява информация за подразделения на арменските въоръжени сили, които нарушават прекратяването на огъня. Министерството на отбраната на Армения отхвърли всички тези обвинения.

Припомняме, че условията на примирието разгневиха много арменци. Стигна се до сблъсъци по време на протестите. Пискана бе оставката на премиера на Армения. 

Отношенията между Армения и Азербайджан, които се стремят към мирен договор след три десетилетия на конфликт, отново се обтегнаха, след като Франция обеща да достави нови оръжия на Ереван. 

През последните месеци двете страни в Южен Кавказ се опитаха да постигнат напредък по договор, включително относно демаркация на границите. Армения се съгласи да предаде на Азербайджан четири спорни гранични села.

Изявлението на френския министър на отбраната Себастиен Лекорню от вторник, че Париж ще продаде самоходни гаубици CAESAR на Армения, обаче предизвика остри критики от страна на Азербайджан.

"Не смятаме политиката на Франция спрямо Южен Кавказ за ефективна. Това е вредна политика", посочи Хикмет Хаджиев, главен външнополитически съветник на президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Мирният договор между Армения и Азербайджан е почти готов

Мирният договор между Армения и Азербайджан е почти готов

Ереван иска да бъдат направени леки корекции преди да го подише

Армения и Азербайджан водиха две войни след падането на съветското управление в началото на 90-те години, като Баку си върна големи части територия през 2020 г.

Миналата година силите на Азербайджан превзеха спорния регион Нагорни Карабах - основен фокус на дългогодишния конфликт. Повечето от етническите арменци в региона избягаха в Армения.

Франция има голяма арменска диаспора и традиционно е един от най-силните поддръжници на Ереван в Европа.

Въпреки че Армения официално е съюзник на Русия, през последните години се обърна към западните страни и упрекна Москва, че не успява да я защити. Русия отхвърли тези критики и предупреди Армения да не флиртува със Запада.