Франция подписа договор за продажба на самоходни гаубици CAESAR на Армения, съобщи министърът на отбраната Себастиен Лекорню във вторник. Този договор е част от усилията на Ереван да задълбочи военните си връзки със Запада и да се дистанцира от традиционния си съюзник Русия, предава Ройтерс.

Лекорню публикува в социалната мрежа X, че договорът е подписан по време на среща с арменския му колега Сурен Папикян. Все още не е уточнено колко системи ще бъдат придобити от Армения.

Франция има голяма арменска диаспора и традиционно е един от най-силните европейски поддръжници на Ереван. Двете страни поддържат близки дипломатически и културни връзки, като Франция е активно ангажирана в подкрепа на Армения по различни международни форуми и инициативи.

Азербайджан: Франция плете интриги за нова война в Южен Кавказ

Азербайджан: Франция плете интриги за нова война в Южен Кавказ

Баку обвини Париж в дестабилизация на региона

Връзките между Армения, традиционно близък съюзник на Москва и домакин на различни руски военни съоръжения, са обтегнати, след като Азербайджан си върна отцепилия се регион Нагорни Карабах през септември миналата година въпреки присъствието там на руски миротворци.

ОДКС също не се намеси и военните действия предизвикаха масово изселване на етническото арменско население от района към Армения.

Европейският парламент (ЕП) прие през март резолюция, подкрепяща възможността Армения да кандидатства за членство в Европейския съюз (ЕС). Документът също така призовава за подкрепа на желанието на Ереван да разшири сътрудничеството с Брюксел.

Как Лукашенко скара Армения с Русия

Как Лукашенко скара Армения с Русия

Възникват съмнения, че той би действал зад гърба на Путин