Армения съобщи за загинали и загуба на военни позиции при погранични сблъсъци с азербайджански войски, година след като големите врагове водеха война за спорната област Нагорни Карабах, предаде "Франс прес".

Шестседмичният конфликт, който остави над 6 500 загинали, приключи миналия ноември със споразумение с посредничеството на Русия, при което Армения отстъпи обширни части от територия, която контролираше от десетилетия.

"Има загинали и ранени сред арменските войници в резултат на боеве, избухнали след атака на азербайджански сили", уточни арменското министерство на отбраната.

Армения поиска руска подкрепа в конфликта с Азербайджан

Армения поиска руска подкрепа в конфликта с Азербайджан

Съгласно договора за приятелство и сътрудничество от 1997 г.

Ведомството допълни, че броят на жертвите се проверявал и че Ереван бил "загубил контрол над две военни позиции".

По-рано днес двете страни се обвиниха взаимно в започването на сражения по общата им граница.

"Арменски войски атакуваха азербайджански позиции в районите Келбаджар и Лачин", се посочва в изявление на азербайджанското министерство на отбраната, като се добавя, че двама азербайджански войници са били ранени.

Премиерът на Армения обвини Азербайджан в нарушаване на границата

Премиерът на Армения обвини Азербайджан в нарушаване на границата

Армениският министър на отбраната е бил уволнен

Министерството твърди, че азербайджанските войски "спряха настъплението на врага, обкръжиха и задържаха арменски военнослужещи".

Министерството на отбраната на Армения пък твърди, че азербайджанските сили са се опитали да "пробият" границата, преди да бъдат отблъснати.

Ереван помоли съюзника си Русия за военна подкрепа съгласно договора за Организацията на Договора за колективна сигурност, който задължава Москва да го защитава в случай на чужда инвазия.

Армения обвинява Азербайджан за нестабилността в Карабах

Армения обвинява Азербайджан за нестабилността в Карабах

Поредни обвинения въпреки споразумението

"Като се има предвид, че имаше атака срещу суверенната територия на Армения, ние призоваваме Руската федерация да защити териториалната цялост на Армения", настоя секретарят на Съвета за сигурност Армен Григорян.

След миналогодишната война и Армения, и Азербайджан съобщаваха за периодични размени на огън, което предизвиква опасения от ново избухване на териториалния им спор.

И Армения, и Азербайджан заявиха, че ситуацията по границата им оставала напрегната, като сблъсъците продължават тази вечер.

Азербайджан: Армения не работи за мира в Нагорни Карабах

Азербайджан: Армения не работи за мира в Нагорни Карабах

Поредни критики между държавите

В неделя те си размениха обвинения за откриване на огън по границата им близо до Карабах.

В събота властите в Нагорни Карабах съобщиха, че единственият път, свързващ Армения със сепаратистката територия - коридорът Лачин - е бил затворен за кратко заради инцидент между двете страни.

Етнически арменски сепаратисти в Нагорни Карабах се отцепиха от Азербайджан, когато Съветският съюз се разпадна през 1991 г., а последвалият конфликт отне живота на около 30 000 души.

Илхам Алиев предлага на Армения мирни преговори

Илхам Алиев предлага на Армения мирни преговори

Нагорни Карабах е спорната точка